avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Accident de munca soldat cu deces, obtinere detalii ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Accident de munca soldat cu deces, obtinere detalii despre ancheta

Buna seara. In data de 22 aprilie 2016, unchiul meu a avunt un accident (cadere de la inaltime),in timpul desfasuraii actiivitatii la o firma ,unde nu avea forme legale.Era pensionat pe caz de boala cu drept de munca 4 ore. Scriu "era",pt ca din pacate la cateva ore dupa accident a decedat la spital. Sunt multe intrebari fara raspuns si nu stim unde si cui sa ne adresam pt a afla adevarul.Patronul sustine ca nu au fost martori si ca l-a gasit un coleg pe jos, dupa care acesta speriat la sunat pe el (patron).De aici incepe un sir lung de contradictii si balbaieli.La spital a fost declarat necunoscut.Cand am mers la politie (sectia 11),agentul care a fost de serviciu si care a fost chemat la fata locului ne-a dat doar un numar de dosar,fara alte detalii.Vreau sa stiu cum putem afla in ce fel se desfasoara ancheta,cum si cune ancheteaza,trebuie sa facem noi sesizari undeva? Multumim!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 22:46, 19 Mai 2016
Evenimentul trebuia comunicat imediat de catre angajator la ITM, conform prevederilor Legii ssm nr.319/ 2006
-art. 27 (1) Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează:
a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art.5 lit.f);
b) asigurătorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmărire penală, după caz.
Cercetarea evenimentului produs se face de catre ITM. Nelucrand cu forme legale, probabil ca dupa cercetare se va declara accident din afara muncii, caz in care urmasii nu vor putea beneficia de despagubirile prevazute de Legea nr.346/ 2002 republicata in 2009
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
Cercetarea penala a evenimentului produs se efectueaza de catre parchet si politie. In timpul cercetarii, urmasii victimei vor fi intrebati daca se constituie parte civila in dosar.
Urmasii pot deschide separat actiune in instanta civila impotriva celor gasiti responsabili cu producerea evenimentului.
Puteti face sesizari scrise la ITM, parchet si politie, cu nr. de inregistrare/ data, prin care sa solicitati sa vi se comunice stadiul cercetarii.
Perioada scursa de la producerea evenimentului si pana la zi este destul de scurta, iar cercetarea in caz de deces poate fi de durata.
Multumesc mult!.Patronul a luat legatura cu noi pentru condoleante si s-a balbait cu privire la producerea accidentului.Sunt Multe necunoscute si neconcordante si ne gandim cu face politia ancheta daca nu ne-a chemat pentru declaratii si pentru a preda telefonul decedatului in care apar apeluri si convorbiri cu patronul care la fata locului a declartat ca nu il cunoaste si ca a fost prima zi in care a venit sa vada o lucrare. Ne-a spus ca el nu era prezent dar ca cel care l-a gasit a sunat mai intai la el in loc sa sune la slavare. El sustine ca ar fi sunat la salvare si ca ajuns in doua minute. Tot el spune ca era acolo cand a venit salvarea si dadea indicatii pe unde sa intre in hala. Deci cum era absent dar prezent in acelas timp? Cum se face ancheta fara a fi intrebati sau sunati macart odata de cineva. Am insistat noi la politie si abia am facut rost de un numar de dosar. Cel mai dureros este ca noi traim cu aceasta durere ca ar fi zacut jos pana a sosit patronul la fata locului dupaca care s-a sunta la salvare. In plus fam a fost anuntata de patron la ora 16.50 si accidentuyl ar fi avut loc la ora 13.00 .

Multumim oricum!
Toate detaliile dorite se vor stabili in urma cercetarii evenimentului produs.
Parchetul si politia respecta o procedura care este legata de perioade de timp. Veti fi invitati la parchet/ politie pentru acces la declaratiile din dosar si pentru intrebare daca va constituiti parte civila.
Daca veti trimite sesizare scrisa, cu nr. de inregistrare/ data (puteti trimite cu confirmare de primire prin posta) la parchet/ politie pentru a intreba de stadiul dosarului, puteti grabi cercetarea.
Date despre ora decesului si cauza acestuia veti gasi in certificatul medico-legal.
Insistati si la ITM, care in urma cercetarii evenimentului produs, vor lamuri si aspectele legate de cunostinta patronului fata de angajat, responsabilitatea acestuia, etc. Documentul intocmit de catre ITM va fi util daca veti deshide actiune in instanta.
Buna seara, ce proceduri trebuie sa urmam pentru a ne constitui parte civila si ce presupune? Detinem un act in care sunt trecute anumite date cu privire la traumatismele suferite insa nu este certificat medicolegal si nu este specificata nici ora . Pentru a afla la ce ora s-a sunat la 112 trebuie sa actionam in instanta dupa terminarea anchetei sau putem face o cerer in acest sens acum? Multumesc
Este de preferat sa asteptati ancheta penala, in cadrul careia se va efectua si expertiza medico-legala (medicul legist va detalia certificatul pe care il detineti deja), eventual expertiza tehnica judiciara in specializarea protectia muncii. In timpul cercetarii penale urmasii vor fi intrebati daca se constituie parte civila si ce pretentii materiale (cuantum valoric) au de la responsabilii cu producerea evenimentului. Veti declara acestea in fata procurorului/ politistului.
In PV al medicului legist se va mentiona ora probabila a decesului.
Puteti contacta angajatorul si sa va intelegeti in privinta daunelor materiale si/ sau daune morale.
ITM va intocmi un dosar de cercetare in baza caruia se va inregistra evenimentul produs. Daca va fi inregistrat ca AM veti primi de la angajator PV de cercetare AM de catre ITM si formularul FIAM de inregistrare AM. Sunt documente care se trimit si la parchet de catre ITM. Dupa parerea mea, angajatorul va fi nominalizat cu responsabilitati certe in PV de cercetare al ITM.
Puteti face o cerere scrisa, cu nr. de inregistrare/ data catre serviciul 112 pentru a va comunica datele legate de interventie.
Timp de 3 ani de la producerea evenimentului aveti tot timpul sa deschideti actiune in instanta civila daca in urma cercetarii politiei nu se va declansa cercetarea penala de catre parchet.
Nu uitati sa sesizati periodic, cu nr. de inregistrare/ data (adresele se pot trimite prin posta cu confirmare de primire) parchetul, politia, ITM pentru a va comunica stadiul cercetarii. Pastrati aceste documente, va pot fi utile daca se ajunge in instanta.
Daca dosarul de cercetara penala se trimite in instanta si urmasii au declarat la parchet ca se constituie parte civila si au mentionat despagubirile dorite, instanta de judecata va judeca partea penala si partea civila.
Sa va asteptati la activitati de durata, chiar cu bani cheltuiti din partea dvs. (se recupereaza de la partea care pierde procesul) - avocat, expert, etc.

Alte discuții în legătură

Dosar nesoluționat din 01.12.2014 Tipa_Dana Tipa_Dana Bună ziua! În data de 30.11.2014 am suferit un accident la locul de muncă(restaurant \"Trafic\", Câmpulung Moldovenesc) , care s-a soldat cu moartea a 3 ... (vezi toată discuția)
Accident mortal de munca dedea2 dedea2 buna ziua , mama mea a decedat intr-un accident mortal la locul de munca ( un balot dintr-o stiva s-a dezechilibrat si a cazut peste ea , omorand-o la fata ... (vezi toată discuția)
Accident de munca cu fatalitate nedeclarat si cercetat de itm imitu imitu Buna ziua, Sunt o ruda apropiata a unei doamne, coplesita de durere si greutati materiale, in urma decesului sotului, intretinatorul familiei, pe care doresc ... (vezi toată discuția)