Buna ziua,
Sunt o ruda apropiata a unei doamne, coplesita de durere si greutati materiale, in urma decesului sotului, intretinatorul familiei, pe care doresc sa o sprijin si sa o ajut in urmatoarea speta.
In urma cu 9 luni, sotul acesteia, a suferit un accident de munca (cadere de la inaltime). Dupa accident acesta a fost ridicat, transportat cu masina personala a coordonatorului echipei de lucru la spitalul de urgenta unde a ramas internat cca o saptamana pana cand a fost declarat decesul.
Tin sa mentionez: Transportat de urgenta la spital, tinand cont de starea proasta in care se afla accidentatul, de toate formalitatile la internare s-a ocupat colegul decedatului, seful acestuia, care l-a dus si internat in spital. Nimeni din familie nu stie ce a declarat acesta la internare in legatura cu acest accident. Cu sotul, doar pe telefon, familia a putu vorbi putin in prima parte a zilei cand a fost internat, dupa aceea a intrat in coma si-a stat pe aparate pana cand a fost declarat decesul. Din putinele documente analizate, emise de spital si poltie am serioase suspiciuni ca acest tragic accident NU a fost declarat ,,accident de munca” de catre nimeni, nicaieri, in niciun document official! Nici de spital, nici de politie si nici ITM nu cred ca a fost sezizat, cum obligatoriu s-ar fi impus, cu privire la declararea si cercetarea accidentelor de munca conform HG 1425/2006 de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006.
De ce spun ca am serioase suspiciuni in ceea ce priveste politia: Imediat dupa ce a fost declarat decesul, politia a fost si ea sesizata de spital despre acest tragic eveniment si a sunat familia, respectiv sotia decedatului, solicitand mai in amanunt informatii cu privire la cum a avut loc accidentul. Sotia, atat cat a stiut de la sotul ei, cat au putut ei vorbi pana ce acesta a intrat in coma, a explicat clar ca a fost vorba despre un accident de munca, a facut portretul vorbit al faptelor desfasurate: cum a cazut sotul ei de pe acoperis, cum a fost bagat si adus la spitalul de urgenta cu masina sefului, cum seful acestuia s-a ocupat de toata procedura obligatore inregistrarii unui pacient internat la urgenta.. si ca dupa putin timp nu a mai putut comunica deloc cu sotul ptr ca starea acestuia s-a agravat, a fost pus pe aparate dar nu si-a mai revnit si-n cele din urma a decedat. Toate acestea au fost spuse tare si apasat politiei si, cu toate acestea politia emite doar o ,,DOVADA” ca decesul s-a produs….,,din cauza-insuficienta respiratorie.” NIMIC dspre accident de munca, nimic despre cauzele care au determinat boala, si-ntr-un final decesul. NIMIC de o ancheta cu privire la acest eveniment?!
Intrebare?
Ce mijloace legale mai putem utiliza in a declansa cercetarea si elucidarea imprejurarilor in care s-a produs acest tragic accident de mnca?
-Ne adresam ITM: solicitam ancheta de specialitate si raspuns? -Ne adresam sectiei de politie, cea care a eliberat DOVADA decesului inregistrat?! - Facem plangere penala catre Parchet sa demareze cercetarea penala care se impune in acest caz?
Sesizati ITM/ Inspectia muncii in scris, cu nr. de inregistrare/ data. Furnizati informatiile pe care le detineti si anexati eventuale copii xerox dupa documentele detinute. Sesizarea se poate face prin posta cu confirmare de primire. Indiferent de cauza producerii evenimentului nedorit, acesta trebuia comunicat de urgenta de catre angajator la ITM si cercetat de catre inspectorii de munca. Exista o conditie - victima sa fi lucrat cu contract individual de munca.
Este dreptul urmasilor victimei sa sesizeze oficial instanta de jkudecata, parchetul, politia daca aveti dubii. Ar fi utila o consultatie la un avocat specializat in astfel de cazuri.
Certificatul medico-legal va atarna greu. Va fi necesara si o expertiza medico-legala.
Multumes ptr raspunsul promt si atentia acordata,
Documente familia nu prea are: doar un certificat constatator al decesului, si o ,,DOVADA" a decesului eliberata de politie, cu privire la actele de stare civila, atat.
Solicitati de la spital documente medicale, in scris, cu nr. de inregistrare/ data - diagnostic de la primire urgente, foaie de urmarire medicala, fisa de tratament, certificatmedico-legal, etc. In solicitare mentionati ca documentele sunt necesare pentru o actiune in instanta.
rzvman
Utilizator 1din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu aveti de ce sa va adresati Inspectiei Muncii ori Parchetului. Evenimentul de munca, soldat cu un deces, se cerceteaza de Inspectoratul de Munca pe raza carui s-a produs acel eveniment (gasiti in acel HG nr. 1425/2006 pe care il mentionati). Accidentele de munca nu se prescriu.
Razvan, acest tragic accident a avut loc acum cca 9 luni si, asa cum am si spus in aceasta detaliata declaratie, am serioase suspiciuni ca evenimentul nu a fost declarat si cercetat ,,de nimeni" ca si accident de munca, asa cum imperativ prevede si impune Legea sanatatii si securitatii in munca 319/2006! Asa cum spune si Dl Popa Ghe. specialist in domeniul SSM, consider ca se impune sesizarea organelor in drept, ITM, politie parchet, in cercetarea amanuntita a faptelor, lucru pe care-l voi face imediat dupa ce primesc procura speciala judiciara din partea sotiei decedatului.
Daca cineva cu pregatire juridica in acest domeniu ,,Legislatia Muncii", ma poate ajuta, ar fi minunat!
Multumesc!
Cercetare itm
artifik
Buna ziua,
cum/unde se poate contesta un aviz de cercetare a unui accident de munca , de traseu, de catre ITM , daca in urma cercetarilor , martorilor, ... (vezi toată discuția)