Faceti sesizare scrisa cu nr. de inregistrare/ data catre firma si spre stiinta la ITM prin care solicitati sa va elibereze PV de cercetare AM avizat de catre ITM si formularul FIAM. Sesizarea se poate timite prin posta cu confirmare de primire.
In baza celor 2 documente puteti depune plangere penala impotriva firmei angajatoare si sa va constituiti parte civila, cerand daune morale si/ sau daune materiale. Aveti nevoie de avocat specializat in accidente de munca.
In baza inregistrarii AM de catre firma, sunt aplicabile prevederile Legii nr. 346/ 2002 republicata,
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
Prin contractul colectiv de munca, in ROI al firmei este posibil sa existe mentionate ajutoare materiale pentru victimele AM si BP.
Este posibil ca firma sa aiba incheiate asigurari pentru accidente cu o firma de asigurari. Suma provenita din aceste asigurari se incaseaza de firma, dar trebuie sa ajunga la victima/ urmasii victimei, dupa caz.
Cheltuielile de judecata nu sunt simbolice, dar pot fi recuperate de la partea care pierde procesul, numai dupa sentinta finala. Cercetarea penala si procesul in sine, pot fi de durata, 2-3 ani.
Redeschideti discutia de aici:
www.avocatnet.ro/forum/discu...
Comentez la multe discutii si nu pot tine minte totul. Nu veniti cu elemente noi, in ce stadiu va aflati cu demersurile facute. Daca doriti sa comentati in continuare, scrieti la prima discutie.