Soacra mea a suferit un accident de munca prin faptul ca a cazut un palet incarcat pe ea si are fractura de col femural. Ea este internata si nu se stie cand o sa poata merge. Angajatorul nu a vrut sa declare ca este accident de munca si am fost nevoiti sa declaram noi la itm. Dupa ce s.au dus cei de la itm peste firma, a doua zi angajatorul a declarat. Acum ne intrebam care sunt pasii de urmat? Ea este inca in spital si nu stim ce documente si unde sa depunem. Nu stim daca ea a cercetat cazul pt ca nu a vrut sa se stie ca e accident de munca si a rugat.o si pe soacra.mea sa minta.
Ajutati ma cu pasii care sunt de urmat de acum incolo? Trebuie sa ceara si de la spital ceva?
Buna ziua,
Daca este vorba doar de ingrijiri medicale pe o anumita perioada, fara a rezulta invaliditate, accidentul se cerceteaza de o comisie numita de angajator.
Din aceasta comisie va face parte si lucratorul ce se ocupa cu "protectia muncii" in cadrul firmei unde lucreaza sora dvs.
Dupa finalizarea cercetarii se va depune Procesul verbal de cercetare a accidentului, tot dosarul.., la ITM, spre avizare.
Dupa avizare dvs. o sa primiti o copie a acestuia precum si un exemplar din FIAM-Formular de Inregistrare a Accidentului de Munca.
Daca nu convine rezultatul cercetarii va puteti adresa ITM.
Daca, Doamne fereste, se produce invaliditate, cercetarea este preluata sau refacuta de catre ITM.
Reveniti cu intrebari cand aveti rezultatul cercetari, in aceasta faza dvs., sora, nu are ce face, doar sa dea o declaratie, in fata comisiei de mai sus, in care sa spuna cum s-a intamplat accidentul.
Toate documentele necesare cercetarii accidentului ( cele de la spital, declaratii, etc.) vor fi cerute sau intocmite de aceea comisie.
@Romeo Romeo
CSSM nu are competente legale in cercetare evenimentelor produse in cadrul firmei. In acest organism se analizeaza evenimentele produse si dupa caz se dispun masuri tehnice, organizatorice, etc.
HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-Art. 67. - Pentru realizarea informarii, consultarii si participarii lucratorilor, in conformitate cu art. 16, 17 si 18 din lege, comitetul de securitate si sanatate in munca are cel putin urmatoarele atributii:
j) analizeaza cauzele producerii accidentelor de munca, imbolnavirilor profesionale si evenimentelor produse si poate propune masuri tehnice in completarea masurilor dispuse in urma cercetarii.
In urma anchetei declansate de ITM, angajatorul a primit dispozitie scrisa sa cerceteze evenimentul produs.
Dosarul de cercetare se avizeaza de catre ITM daca sunt indeplinite conditiile legale si firma va inregistra AM si va completa formularul FIAM.
Angajatorul are obligatia sa dea victimei PV de cercetare AM avizat de catre ITM si formularul FIAM. Aceleasi documente se depun si la CJP care gestioneaza Fondul national unic pentru AM si BP constituit in baza Legii nr. 346/ 2002 republicata in 2009 din care se platesc serviciile si prestatiile prevazute la
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru
reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
Ce este de făcut?
Vssav
Bună ziua. Am avut un accident la locul de munca, angajat fiind cu contract de 6 luni. A trebuit sa ma opereze la brat pt ca mi am tăiat mușchi. A doua zi ... (vezi toată discuția)
Accident de munca
sinteanoana
Buna ziua, sotul meu lucreaza la o firma unde se asambleza tractoare si a avut un accident de munca luna trecuta, i-a cazut un sasiu de tractor pe un picior ... (vezi toată discuția)