Buna ziua,
Avem urmatoarea situati:
Concluziile Politiei(care a fost sezitata de noi si nu de Spital)Tatal meu care lucra la o firma de bauturi( era manipulat), se dezechilibraza in interiorul depozitului (mergand sa aduca marfa ) si cade in mod accidental cu capul de beton(in momentul caderii nu.l vede nici un coleg dar in urma zgomotului vin cativa colegi si il ajuta sa se ridice),ramane costient, nu prezinta semne la suprafata capului.Ulterior este adus acasa de un alt coleg pe motiv ca acesta ar fi mirosit a alcool. Se pune sa doarma si intra in coma, este dus la spital, operat pe creier, ramane in coma 2 saptamani ,dupa care a decedat. Autopsie: insuficienta multipla de organe survenita in urma operatiei ,fractura craniana si hematom pe creier. Politia si Parchetul decide sa claseze dosarul deoarece considera ca el este singurul vinovat si ca aceasta fapta penala nu se incadreaza in nici un articol.
ITM.ul cosntata ca nu este accident de munca,deoarece nici unul din colegii tatalui nu recunoaste adevarul, desi politiei au spus cele relatate mai sus.
Ce putem face in acest caz pt a se face dreptate? Putem face proces doar pe partea civila? Acest accident nu se incadreaza in accidente de munca? Cum sa procedam cu ITM.ul care a constat altceva decat Politia? Care sunt pasii care ar mai trebui sa ii urmam? Va multumesc!
Politia nu poate stabili, legal, daca un eveniment produs este/ nu este accident de munca. In caz de deces, ITM-ul decide incadrarea evenimentului produs, dupa caz, ca accident de munca.
Din elementele furnizate de dvs. in discutie nu vad in baza caror elemente ITM-ul putea sa declare evenimentul produs ca AM si sa dispuna firmei inregistrarea AM si completarea formularului FIAM.
Puteti deschide actiune in instanta impotriva firmei/ ITM si sa depuneti la dosar toate documentele medicale pe care le detineti. Puteti nominaliza martori care sa fie audiati de instanta civila.
Puteti solicita instantei sa aprobe efectuarea unei expertize tehnice judiciare in specializarea protectia muncii, urmand ca expertul sa concluzioneze daca evenimentul produs indeplineste sau nu conditiile pentru incadrare ca AM.
Trebuie sa aveti in vedere motivarea ITM din PV de cercetare eveniment produs pentru neincadrare in AM, precum si motivatia politiei/ parchetului pentru clasarea dosarului penal.
Daca victima mirosea a alcool poate exista motiv de clasare - starea de ebrietate. miros de alcool si de neinregistrare eveniment produs ca AM.
Presupun ca ati primit un exemplar din procesul verbal de cercetare.
In acest caz:
ART. 177 din NM de aplicare a Legii 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006
(1) In situatia in care angajatorul, lucratorii implicati, victimele sau familiile acestora nu sunt de acord cu concluziile stabilite in procesul-verbal de cercetare a evenimentului, pot sesiza, in scris, Inspectia Muncii, in termen de 30 de zile calendaristice de la data primirii procesului-verbal.
(2) Daca in urma analizei se constata ca trebuie refacuta cercetarea, Inspectia Muncii dispune completarea dosarului de cercetare si/sau intocmirea unui nou proces-verbal de cercetare care il va inlocui pe cel existent.
(3) Solutiile adoptate de catre Inspectia Muncii vor fi comunicate celor interesati, in termenul legal.
Din ce spuneti dumneavoastra nu vad cum evenimentul in urma caruia a decedat tatal dumneavoastra a putut fi consioderat accident in afara muncii
Art. 5 din Legea 319/2006
g) accident de munca - vatamarea violenta a organismului, precum si intoxicatia acuta profesionala, care au loc in timpul procesului de munca sau in indeplinirea indatoririlor de serviciu si care provoaca incapacitate temporara de munca de cel putin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces;
Art. 30 din Legea 319/2006
(1) In sensul prevederilor art. 5 lit. g), este, de asemenea, accident de munca:
f) accidentul cauzat de activitati care nu au legatura cu procesul muncii, daca se produce la sediul persoanei juridice sau la adresa persoanei fizice, in calitate de angajator, ori in alt loc de munca organizat de acestia, in timpul programului de munca, si nu se datoreaza culpei exclusive a accidentatului;
Pentru a fi accident in afara muncii angajatorul ar trebui sa demonstreze ca tatal dumneavoastra facea o activitate care nu avea legatura cu procesul muncii dar dumneavoastra spuneti ca incarca marfa. Dar sa zicem ca nu facea o activitate care avea legatura cu procesul muncii, in acest caz ar trecui sa demonstreze ca vina apartine in exclusivitate tatalui dumneavoastra si ca el, angajatorul, si-a indeplinit toate obligatiile fata de angajat in sensul ca l-a instruit , i-a asigurat echipament individual de protectie (in special incaltaminte cu talpa antideraqpanta in cazul acesta) ca a asigurat supravegherea medicala etc.
Daca in urma sesizarii Inspectia Muncii mentine incadrarea de accident in afara muncii va puteti adresa justitiei pentru a contesta procesul verbal de cercetare., dar atentie numai dupa contestarea acestuia in prealabil la Inspectia Muncii.
Accident de munca
Nadinaaa
Buna ziua,
Avem urmatoarea situati:
Concluziile Politiei(care a fost sezitata de noi si nu de Spital)Tatal meu care lucra la o firma de bauturi( era ... (vezi toată discuția)