Bună ziua! În data de 30.11.2014 am suferit un accident la locul de muncă(restaurant "Trafic", Câmpulung Moldovenesc) , care s-a soldat cu moartea a 3 colege de ale mele, eu având arsuri de gradul I și II pe 6% din suprafața corpului, fiind singura supraviețuitoare. Explozia și incendiul au fost provocate de o butelie rusească supra încărcată, ilegală de alt fel. Patronul restaurantului acum a renovat același restaurant și dorește ca până de Paște să îl redeschidă. Împotriva lui nu s-a luat nici o măsură, absolut nimic! Este liber! Am avut 3 zile de internare și o lună de concediu medical, platindu-mi câteva sute de lei acest concediu după accidentul de muncă suferit. Am angajat o avocată să mă reprezinte la proces, însă a menționat că dosarul încă e la poliție și următorul demers ar fi să ajungă la Parchet, ca apoi să se stabilească prima dată a procesului. Vă cer ajutorul deoarece nu știu care e procedura, ce trebuie să fac, cui să cer părerea, să merg la poliție să cer din nou detalii? Precizez că au apărut rezultatele analizelor ce s-au luat de la fața locului, expertizele specifice, deci nu ar trebui să amâne atât stabilirea acestui proces,parerea mea. Mă simt nedreptatita, neajutorată și indignata, în același timp, deoarece au murit 3 persoane nevinovate, am suferit și eu răni destul de urâte și nimeni nu e tras la răspundere, nu văd nici un demers din partea autorităților în acest sens. :( Ar fi bine să informez și presa, poate pune presiune pe anchetă? Vă mulțumesc mult!
Banuiesc ca s-a deschis dosar penal pentru ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa. Ati depus plangere? In urma procesului o sa se stabileasca persoanele responsabile, dvs aveti posibilitatea sa va constituiti parte civila in procesul penal si sa solicitati daune materiale/morale.
Fiind vorba de accident de munca colectiv, evenimentul trebuia cercetat si de catre ITM/ Inspectia muncii. Un exemplar din PV de cercetare AM si un exemplar din formularul FIAM, pentru inregistrarea AM de catre firma trebuia sa ajunga si la dvs. Daca nu v-a parvenit, solicitati documentele angajatorului/ ITM, in scris, cu nr. de inregistrare/ data, invocand prevederile HG nr.1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare
-art.132 (1) Procesul-verbal de cercetare a unui eveniment se intocmeste in mai multe exemplare, dupa cum urmeaza:
c) in cazul accidentului de munca urmat de invaliditate, pentru angajatorul care inregistreaza accidentul, organul de urmarire penala, inspectoratul teritorial de munca care a efectuat cercetarea, Inspectia Muncii, asigurator si victime,
d) in cazul accidentului de munca mortal, precum si in cazul accidentului mortal in afara muncii, pentru angajatorul care inregistreaza accidentul, organul de urmarire penala, inspectoratul teritorial de munca care a efectuat cercetarea, Inspectia Muncii, asigurator si familiile victimelor;
Dosarul de cercetare a AM se intocmeste de catre ITM/ Inspectia muncii si 1 expl. se trimite la parchet respectandu-se prevederile din
-art.124 (1) Dosarul de cercetare a evenimentelor se va intocmi astfel:
c) in doua exemplare, pentru evenimentele care au produs invaliditate confirmata prin decizie, deces, accidente colective; originalul se inainteaza organelor de urmarire penala si un exemplar se pastreaza la inspectoratul teritorial de munca care a efectuat cercetarea.
Prin PV de cercertare a AM colectiv, se stabilesc cauzele producerii evenimentului si responsabiliatati.
Parchetul, prin procurorul de caz, emite ordonanta catre politie pentru cercetarea evenimentului produs si intocmirea dosarului de cercetare. In aceasta faza este probabil dosarul dvs. Este posibil ca pentru lamuriri suplimentare, politistul caruia i s-a incredintat dosarul sa solicite efectuarea unei expertize tehnice judiciare in specializarea protectia muncii. Fondurile fiind limitate, este posibil ca expertiza sa fie de durata. Expertizele de care amintiti sunt probabil cele medico-legale.
Cand dosarul de cercetare este definitivat de catre politie, acesta este trimis la parchet si procurorul de caz decide calea de urmat, respectiv continuarea cercetarii penale sau nu.
Numai dupa incheierea cercetarii penale, dosarul poate ajunge in instanta de judecata.
Toate aceste precizari ar fi trebuit sa va fie facute de catre avocatul dvs. Solicitati avocatului dvs. sa intocmeasca sesizari scrise catre parchet si care IJP prin care sa solicite stadiul de cercetare a dosarului. Sa va prezinte copiile acestor sesizari si raspunsurile primite.
Trebuie sa stiti ca dupa 3 ani de la producerea evenimentului, fapta se poate prescrie.
Nefiind definitivata cercetarea de catre politie, impotriva patronului nu avea cum sa se ia vreo masura.
Sa pastrati toate documentele emise/ primite de la institutiile statului si sa depuneti la dosare doar copii dupa acestea.
In timpul cercetarii penale (daca cercetarea se va declansa prin ordonanta procurorului) veti fi audiata si dvs. si intrebata daca va constituiti parte civila in proces si daca solicitati daune materiale si/ sau daune morale celor responsabili de producerea evenimentului.
Daca doriti, puteti depune separat de cercetarea penala, actiune in instanta de judecata, civila, in conditiile in care detineti documentele de la ITM si sa solicitati daune materiale si/ sau daune morale persoanelor/ firmei nominalizate, dupa caz, ca responsabile de producerea evenimentului.
Inclusiv aceste lamuriri suplimentare trebuia sa le primiti de la avocatul angajat de dvs. Este bine ca avocatul angajat de dvs. sa aiba experienta in dosare privind accidentele de munca.
Astfel de dosare au, de regula, perioade lungi de solutionare (chiar ani de zile), fiind necesar a se parcurge toate procedurile.