Tatal meu a decedat în urma unui accident de muncă, el lucrând într-un șantier naval. Cineva mi-a spus că există posibilitatea deschiderii unui proces împotriva firmei la care el a fost angajat, pentru a obține anumite despăgubiri. Exista asa ceva? Si ce ar presupune? As vrea sa ma lămuresc exact. Multumesc!
Puteti deschide actiune in instanta civila impotriva firmei si a persoanelor responsabile de producerea evenimentului, nominalizate in PV de cercetare al ITM. In instanta puteti cere daune materiale si/ sau daune morale de la firma si/ sau persoane responsabile de producerea evenimentului.
La deschiderea actiunii veti depune copii dupa PV de cercetare AM emis de catre ITM si dupa formualarul FIAM de inregistrare AM de catre firma. Aceste documente sunt in obligatia angajatorului sa vi le furnizeze.
Fiind vorma de un AM mortal, ITM are obligatia sa trimita dosarul de cercetare la parchet. Parchetul are obligatia sa deschida un dosar de cercetare, repartizand cauza la politie. In functie de cercetarea politiei, procurorul stabileste daca declanseaza actiunea penala. In cursul acestei actiuni penale, urmasii victimei vor fi solicitati la discutii cu procurorul de caz. In timpul cercetarii penale, urmasii vor fi intrebati daca se constituie parte civila si ce pretentii au - daune materiale si/ sau daune morale.
Este bine sa aveti angajat un avocat care sa va reprezinte.
Puteti astepta finalizarea partii penale sau puteti deschide separat actiune civila.