Intrebarea mea este, daca vaduva unui salariat decedat in accident de munca, poate actiona in instanta pe patronul firmei pentru daune? Muncitorul nu avea carte de munca (lucra la negru), Pv de necropsie respectiv actele de cercetare ale politiei descriu evenimentul ca accident de munca.Familia victomei a ramas fara nici o sursa de venit.
Puteti depune o sesizare scrisa la ITM, cu nr. de inregistrare/ data. Sesizarea se poate trimite prin posta cu confirmare de primire. ITM va dispune firmei sa inregistreze contractul individual de munca, va cerceta AM si va dispune firmei sa inregistreze accidentul de munca si sa sa completeze formularul FIAM.
Angajatorul trebuie sa va dea dvs. 1 expl. din PV de cercetare AM si formularul FIAM. Aceleasi documente le va depune la CJP.
Daca evenimentul se inregistreaza ca AM puteti beneficia de prevederile Legii nr. 346/ 2002 republicata in 2009 privind asigurarea obligatorie pentru AM si BP,
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
In baza PV de cercetare AM in care se stabilesc cauze si responsabilitati puteti deschide actiune in instanta civila impotriva firmei si/ sau a persoanelor responsabile de producerea evenimentului.
In timpul cercetarii penale, urmasii victimei vor fi intrebati de procuror daca se constituie parte civila si daca doresc despagubiri (in ce cuantum).