Va salut.
Am facut la eon gaz o solicitare de extindere a conductei de gaze naturale. Spre bucuria mea solicitarea a fost acceptata pe suportul financiar eonului. Practic am un contract cu eon sa realizeze extinderea pe banii lor.
Aceasta extindere se face pe o cale de acces privata impartita in cote indivize intre mai multi proprietari.
Cei de le eon imi solicita ca eu sa le pun la dispozitie un act notarial cu drept de uz si servitute, semnat de TOTI proprietarii care detin cota indiviza pe calea de acces, astfel in cat ei sa isi desfasoare activitatea.
Din 11 coproprietari am acceptul verbal de la 9, iar doi refuza sa acorde acest drept de servitute.
Am fost la primarie si consiliera juridic mi-a explicat (verbal, nu in scris) ca atat timp cat aceasta cale de acces este impartita in cote indivize, iar eu sunt proprietarul unei cote aferente, nu mai am nevoie expres de acordul tuturor co-proprietarilor si implicit imi pot trage utilitati pe aceasta cale de acces, atat timp cat readuc drumul in starea anterioara lucrarilor
Intrebarea mea este daca atat timp cat majoritatea acordam acest drept de uz si servitute, am nevoie expres si de acceptul lor? (mentionez ca de-a lungul acestei cai de acces eu sunt al 10, iar cei care refuza sunt primii doi, in ordinea de la strada principala, de unde trebuie facuta extinderea)
Mai pe scurt, cei doi care imi refuza acest lucru, ma pot impiedica pe mine sau oricare din ceilalti vecini sa sapam pe calea de acces pentru a trage utilitati (gaz, canalizare, apa), atat timp cat eu aduc drumul in starea anterioara inceperii lucrarilor?
Copdul civil, ART. 641
Actele de administrare şi de dispoziţie
(1) Actele de administrare, precum încheierea sau denunţarea unor contracte de locaţiune, cesiunile de venituri imobiliare şi altele asemenea, cu privire la bunul comun pot fi făcute numai cu acordul coproprietarilor ce deţin majoritatea cotelor-părţi.
(2) Actele de administrare care limitează în mod substanţial posibilitatea unui coproprietar de a folosi bunul comun în raport cu cota sa parte ori care impun acestuia o sarcină excesivă prin raportare la cota sa parte sau la cheltuielile suportate de către ceilalţi coproprietari nu vor putea fi efectuate decât cu acordul acestuia.
(3) Coproprietarul sau coproprietarii interesaţi pot cere instainstanţei să suplinească acordul coproprietarului aflat în imposibilitate de a-şi exprima voinţa sau care se opune în mod abuziv la efectuarea unui act de administrare indispensabil menţinerii utilităţii sau valorii bunului.
(4) Orice acte juridice de dispoziţie cu privire la bunul comun, actele de folosinţă cu titlu gratuit, cesiunile de venituri imobiliare şi locaţiunile încheiate pe termen mai mare de 3 ani, precum şi actele care urmăresc exclusiv înfrumuseţarea bunului nu se pot încheia decât cu acordul tuturor coproprietarilor. Orice act juridic cu titlu gratuit va fi considerat act de dispoziţie.
Daca doriti sa puteti lua decizii cu majoritatea coproprietarilor, atunci constituiti o asociatie de proprietari. Totusi, dupa mine, e discutabila si aceasta posibilitate.
Aveti nevoie de acordul tuturor, asa incat incepeti demersurile legale. Incepeti cu negocierea, il notificati, ii dati termen, ii aratati urmarile legale etc. Poate inteleg ca alta cale nu e decat sa fie de acord. Dupa mine, e un refuz abuziv.