avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Condamnare in apel proces penal - este posibil, desi ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Condamnare in apel proces penal - este posibil, desi nu ma vizeaza ?

Buna ziua! M-ar ajuta foarte mult o parere, daca ati mai intalnit situatii similare.

Am fost trimis in judecata pentru infractiunea de inselaciune in forma continuata, conform vechiului cod penal. O data cu intrarea in vigoare a noului cod penal, pe parcursul judecatii de fond, m-am impacat cu toate partile vatamate asa cum au fost mentionate in rechizitioriu. Procurorul de sedinta a solicitat in ceea ce ma priveste incetarea procesului penal ca urmare a impacarii cu partile vatamate. Ulterior, a fost formulat un apel in cauza (fiind mai multi coinculpati), insa motivele de apel nu m-au vizat.
Foarte important, mentionez ca in rechizitoriu au fost mentionate atat la mine cat si la coinculpatii din dosar fapte ce au ramas in faza de tenativa la inselaciune. Pentru acestea nu a fost insa pusa in miscare niciodata actiunea penala fata de mine sau oricare alt coinculpat prin procesul verbal de punere in miscare a actiunii penale sau prin rechizitoriu, nu am fost audiat/audiati pentru aceste fapte, nu s-a dispus trimiterea in judecata pentru acestea, iar in motivele de apel ale Parchetului nu se solicita modificarea sentintei de fond pe acest aspect.
Pe parcursul desfasurarii apelului, unii dintre coinculpati au incheiat acorduri de mediere cu partile vatamate. Insa de aceasta data, procurorul a solicitat instantei incetarea procesului penal in ceea ce priveste inselaciunile pentru care coinculpatii au prezentat acordul de mediere, insa a cerut CONDAMNAREA pentru tentativele la inselaciune.
In ceea ce ma priveste nu s-a solicitat nimic, eu nedeclarand apel iar parchetul nedeclarand apel in ceea ce ma priveste. Instanta a ramas in pronuntare, insa am urmatoarele intrebari:
1) Se poate modifica solutia in ceea ce ma priveste, desi NU am apel declarat, iar procurorul NU a solicitat absolut nimic in ceea ce ma priveste?
2) Cum pot fi condamnati coniculpatii in faza de apel (sau daca pot fi), pentru niste infractiuni pentru care NU au fost trimisi in judecata, nu au fost audiati si nici nu au fost condamnati de catre instanta de fond?
3) Este posibil ca dosarul sa fie trimis la parchet pentru refacere sau la instanta de fond pentru rejudecare in ceea ce priveste tenativele?
4) Exista vreo posibilitate sa mi se creeze o situatie mai grea? Decizia instantei de fond nu a ramas definitiva prin neapelare?

Sunt in asteptarea pronuntarii si tare as dori sa stiu la ce ma astept.

Va multumesc pentru rabdare si bunavointa !
Cel mai recent răspuns: unulaltul , utilizator 12:08, 19 Mai 2016
Daca in ceea ce va priveste parchetul nu a declarat apel, nu vi se poate creea o situatie mai grea.
Pentru infractiuni pentru care nu au fost trimisi in judecata nu pot fi condamnati, se poate forma alt dosar la parchet.
Dacă nu va vizează apelul nu aveți probleme.
Sa studiați motivarea apelului ca sa fiți sigur.
Va multumesc pentru raspuns! Asa cum v-am precizat, infractiunile de tentative sunt mentionate in rechizitoriu, insa pentru ele nu s-a dispus trimiterea in judecata. Cu toate acestea, in opinia procurorului de sedinta inculpatii carora li s-a declarat apel ar trebui condamnati pentru ele.
In ceea ce ma priveste, am studiat foarte atent motivele de apel si NU ma vizeaza in nici un fel, ele fiind punctate individual pentru fiecare inculpat in parte. De asemenea procurorul nu a solicitat instantei nimic in ceea ce ma priveste, in sustinerea apelului in fata instantei.

Instanta mi-a acordat totusi ultimul cuvant si m-a intrebat daca doresc sa mai dau o declaratie sau nu. Avand in vedere ca apelu nu m-a vizat, nu inteleg care a fost rolul meu in acest apel si de ce am fost citat in continuare ca si inculpat pana la finalul procesului.

Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apel ce nu vizeaza inculpatul unulaltul unulaltul Buna ziua. Intr-un dosar penal ce are ca subiect inselaciunea instanta de fond a dispus incetarea procesului penal in ceea ce ma priveste, ca urmare a ... (vezi toată discuția)
Din martor inculpat? albastrusenin albastrusenin Buna, Este vorba de un dosar penal cu acuzatia de inselaciune la care am primit nup iar s-a facut plangere impotriva rezolutiei si s-a acceptat in parte adica ... (vezi toată discuția)
Inselaciune - impacare dupa citire act sesizare insa pana in primul termen dupa intrarea noului cod penal unulaltul unulaltul Buna ziua! Sunt inculpat intr-un dosar de inselaciune, trimis in judecata dupa art 215 alin 1, 2, 3 cu aplicarea art 42 ind. 1. Imediat dupa intrarea Noului ... (vezi toată discuția)