avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 833 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Speta - drept civil mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Speta - drept civil mostenire

Buna ziua,
Imi puteti spune solutia corecta la urmatoare speta:
'' Sot si sotie ambi decedati , fara copii sau parinti in viata doar frati si surori. Sotul moare primul iar la aproximativ un an moare si sotia. Sotul are 7 frati iar sotia 1''.?
Notarul mi-a spus ca intreaga avere a celor doi se imparte in doua parti egale, una pt sot iar cealalta pt sotie, (pt ca au fost casatoriti in baza vechiului cod) iar din parte sotului sotia, avand calitatea de ''sot supravietuitor'' culege inca o jumatate prin fratele sau.
Este adevarat????
Va multumesc!!!
Cel mai recent răspuns: anda2016 , utilizator 14:35, 19 Mai 2016
~ Conținut șters la cerere ~
Fratele sotiei nu vine la mostenirea primului decedat prin reprezentare succesorala, ci prin retransmiterea mostenirii.
Este vorba de succesiuni succesive care se pot dezbate impreuna. Astfel, în succesiunea dupa primul decedat (sotul) se va face lichidarea regimului matrimonial și se va trece în masa succesorala ½ din ceea ce aveau sotii ca bunuri comune. ( exemplu: daca aveau impreuna un apartament, în masa succesorala a sotului decedat se va trece ½ din acel apartament)
Aceasta masa succesorala(1/2 din apartament) se va imparti intre sotul supravietuitor (sotia) și cei 7 frati ai celui decedat, astfel:
½ sotia și ½ cei 7 frati impreuna
La a doua succesiune, cea a sotiei, masa succesorala va fi cota de ¾ din apartament , iar mostenirea o va culege fratele acesteia, fiind unicul mostenitor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire Vlad2013 Vlad2013 Buna dimineata, Mai intaii,a decedat sora mea,apoi sotul acesteia . N-au avut copii si nu a lasat,prin testament,niciunei persoane,averea lor. Ca ... (vezi toată discuția)
Succesiune deschisa de nepoti ??? mirelahanganu mirelahanganu Buna ziua , Am si eu nevoie de parerile dvs . Situatia este urmatoarea : Sot si sotie - proprietari ai unui apartament cumparat dupa 1989 Sotul a ... (vezi toată discuția)
Dreptul sotului la mostenire marrianne marrianne Am o intrebare: in cazul in care, dupa divort, sotia se recasatoreste, cel de-al doilea sot poate avea drept la mostenirea sotiei din partea parintilor ei ... (vezi toată discuția)