avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Recuperare restante de la un membru al asociatiei, ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Recuperare restante de la un membru al asociatiei, persoana juridica aflata in insolventa

Buna seara!

Un membru al asociatiei de propietari as fost dat in judecata pentru recuperarea restantelor la intretinere.

Membrul este persoana juridica, proprietar a 3 apartamente nelocuite cu restante la cotele-parte din 2013. De la judecatorie s-a aflat ca persoana juridica se afla in procedura de insolventa.

Intrebarea este simpla, dar necesita un raspuns mai complex: care este calea de urmat pentru recuparerea restantelor, tinand cont ca factorul timp nu este important?


Va multumesc!
In ce calitate intrebati ?
Reprezentantul legal al asociatiei de proprietari daca stapaneste legislatia in domeniu,ar trebui sa cunoasca dispozitiile art 50 si 51 din L nr 230/2007
Reprezentatul asociatiei nu stapaneste materia.
Stie ca :
Asociaţia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor şi altor spaţii proprietăţi individuale ale proprietarilor din condominiu, precum şi un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cotă de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, după cheltuielile de judecată datorate tuturor creditorilor în interesul cărora au fost făcute.
Detalii: [ link extern ]


Dar nu stie ce inseamna asta cand membrul asociatiei deja e intrat in procedura de insolventa. Nu stie daca are vreun efect asupra procedurii. Nu stie daca trebuie sa se inscrie in masa credala, daca sa initieze alte actiuni sau daca e suficienta actiunea de trimitere in judecata ce, probabil, se va finaliza cu o suspendare.
Ultima modificare: Vineri, 20 Mai 2016
alinbara, utilizator
Daca
Reprezentatul asociatiei nu stapaneste materia.
,in calitate de presedinte de asociatie ar trebui sa faca efortul sa studiezedispozitiile in vigoare,drepturile si obligatiile partilor din cadrul asociatiilor de proprietari
Aspectul ca detine formal responsabilitatea functiri de reprezentant legal pentru care mai primeste si lunar indemnizatie,dar in fapt nu stapaneste legislatia si nu exercita cu respect si cu buna credinta obligatiile asumate legal prevazute,nu il exonereaza pe presedinte sa raspunda in fata legii fata de proprietari si de asociatie in cazul in care se demonstreazaca cauzat acestora daune
In speta dv,chiar daca proprietarul persoana juridica se afla in insolventa,aprecierea dv conform careia
factorul timp nu este important
,este gresita
Timpul conteaza foarte mult deoarece exista legal prevazut un termen in care se poate solicita executarea debitelor in cazul dv 3 ani
Art. 36 din Legea nr. 85/2006 a insolventei prevede
“De la data deschiderii procedurii se suspendă de drept toate acţiunile judiciare sau extrajudiciare pentru realizarea creanţelor asupra debitorului sau bunurilor sale.”

In aceasta situate,toti creditorii pot participa la o actiune comuna de valorificare a bunurilor debitoarei in vederea recuperarii sumelor datorate, iar actiunea este efectuata de catre
administratorul judiciar sub controlul judecatorului sindic.
Pentru a fi parte in acest proces de recuperare, nu este suficient sa detineti o creanta, ci mai trebuie sa depuneti in termenul legal cererea de declarare a creantei la instanta de judecata.
Ulterior, se asteapta demersurile administratorului judiciar pentru a constata in ce masura mai pot fi recuperate sumele datorate de debitoare.
Din pacate, procedura dureaza ani buni in care firma in insolventa continua sa majoreze debitul inregistrat la asociatia de proprietari iar lichidatorii par total dezinteresati de a mai recupera ceva in afara cheltuielilor si onorariilor lor de executare.
Din pacate legislatia romana nu ofera solutii viabile pentru firmele creditoare care au de recuperat bani de la firmele aflate in insolventa
Exista cateva modalitati prin care se poate incerca acest lucru insa rata acestora de succes este, din pacate, foarte scazuta.
Dupa declararea insolventei unei firme de la care ar trebui de recuperat bani, un creditor se poate inscrie la masa credala.
In cadrul acestei proceduri, se incearca achitarea datoriilor firmei prin valorificarea bunurilor acesteia.
Asupra bunurilor personale ale admnistratorului firmei nu se poate interveni decat daca lichidatorul solicita instantei atragerea raspunderii personale a acestuia.
Valoarea bunurilor firmei aflate in insolventa este limitata, sumele datorate se achita în ordinea urmatoare:
- datorii catre angajaţi -numai daca acestia s-au inscris la masa credala,
- datorii catre bugetul statului,
- datoriile catre banca,
- si daca mai raman bani se achita datoriile catre creditori chirografari.
Concret,in cazul dv mai ales daca pe langa asociatia de proprietari mai exista si alti creditori,
sansele pentru recuperat debitul sunt mici
Ideal ar fi ca reprezentantul legal al asociatiei de proprietari si comitetul executiv sa desfasoare acte si actiuni cu scopul stoparii majorarii debitului
Multumesc de raspuns.

Persoana juridica a fost data in judecata inainte de prescrierea datoriilor, iar intampinarea, cred, a venit de la lichidator cu cererea catre judecator de suspendare pe motiv ca acum se judeca cererea de insolventa (nu am toate datele exacte aici). Din cate stiu, urmeaza o suspendare a judecatii. De aceea am spus ca factorul timp nu e decisiv.

Desi e aproape clar care e situatia si care sunt optiunile mai adaug ceva detalii legate de chestiune si o intrebare.

Firma aflata in insolventa e proprietatea unui italian care e acum in Italia.
Constructorul blocului este este tot italian.
Cel care a cerut dizolvarea si radierea firmei e italian. Acesta din urma, dupa ce am aflat cu ceva timp in urma ca are o legatura cu patronul firmei care e proprietara celor 3 apartamente, a refuzat sa dea datele de contact ale acestuia. Caci si aceasta era o problema. Nu puteam lua legatura cu propietarul sub nicio forma si nici cu niciun reprezentant. Cel care a cerut dizolvarea doar a facut promisiuni de plata in numele persoanei juridice candva anul trecut. Stiu. E incurcatat. Si nici nu ma ajuta cu nimic. Doar am vrut sa o expun si chestia asta.

Acum, daca firma e in procedura de insolventa si ea are 3 apartamente in asociatia noastra, la valorificarea acestora de catre lichidator nu mai este necesara acea hartie de la asociatie cum ca nu au restante? Sau se aplica alte prevederi in cazul insolventelor?
Ultima modificare: Vineri, 20 Mai 2016
alinbara, utilizator
In cazul vanzarii imobilelor proprietatea firmelor aflate in faliment se aplica legea 85/2006 privind insolventa, care arata ca imobilul se vinde LIBER DE SARCINI. Asociatia de proprietari trebuie/a sa se inscrie la masa credala ca sa ii fie distribuite sumele restante.
Similar se intampla si cu imobilele vandute prin executare silita, daca asociatia nu avea inscris privilegiul imobiliar in cartea funciara pana la declansarea executarii, pierde privilegiul.

Alte discuții în legătură

Executare silita membru asociatie proprietari viorelh viorelh Buna seara, In asociatia de proprietari pe care o reprezint si care este administrata financiar de o societate de profil , avem un membru al asociatiei, ce ... (vezi toată discuția)
Recuperare restante cand proprietarul a decedat paun rodica paun rodica vrem sa dam in judecata un restantier. in apart locuieste fiul proprietarei care a decedat de curand. pe numele cui facem cererea de chemare in instanta? avem ... (vezi toată discuția)
Actualizare privilegiu imobiliar paunica paunica Buna ziua, avem in asociatie un proprietar cu restante mari. a fost actionat in judecata si asociatia a castigat. asociatia a inscris privilegiu imobiliar ... (vezi toată discuția)