avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Actualizare privilegiu imobiliar
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Actualizare privilegiu imobiliar

Buna ziua,

avem in asociatie un proprietar cu restante mari. a fost actionat in judecata si asociatia a castigat. asociatia a inscris privilegiu imobiliar pentru suma din hotarare dar in continuare proprietarul nu a platit, restantele acumulandu-se. am mai multe intrebari:
1. este necesar sa actualizam privilegiul in cartea funciara sau se paote actualiza si la momentul la care apartamentul va fi vandut (in baza listelor)?
2. este necesara actionarea in judecata pentru a doua oara pentru a actualiza privilegiul, sau se poate doar in baza listelor la zi?
3. proprietarul este un srl aflat in insolventa. ce poate face asociatia pentru a recupera sumele sau pentru a nu se mai acumula altele? mentionez ca si o banca are ipoteca pe apartament, ipoteca pusa inainte ca asociatia sa puna privilegiu.
4. ultimul cod, publicat anul acesta parca, a schimbat cu ceva oridinea in care asociatia ar putea sa recupereze restantele in raport cu banca?

multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 00:52, 16 Aprilie 2014
Bună ziua,
1. Da.
2. Nu.
3. Înscrierea la masa credală deși nu se impune având în vedere sarcina din cartea funciară.
4. Asociatia de proprietari are rang prioritar fata de banca.
multumesc mult, dar la primele 2 intrebari nu imi e clar raspunsul:
1. da e necesar sau da se poate actualiza la vanzare?
2. nu, nu trebuie actionat in instanta sau nu, nu se poate actualiza doar in baza listelor?

inca odata, multumesc pentru timpul dumneavoastra!
Trebuie periodic actualizat debitul
Cine a obtinut mai intai hotarare favorabila ,banca sau asociatia de proprietari,deoarece se respecta ordinea somatiilor
paunica a scris:
avem in asociatie un proprietar cu restante mari. a fost actionat in judecata si asociatia a castigat. asociatia a inscris privilegiu imobiliar pentru suma din hotarare dar in continuare proprietarul nu a platit, restantele acumulandu-se.

1. Aveti acum un privilegiu instituit pe aceasta proprietate. Aveti o hotarare judecatoreasca. Mergeti mi departe cu acestea, adica la executor.
2. Este necesar sa deschideti o noua actiune in instanta pentru ca de la data cand l-ati dat in judecata si va datora o suma, pana cand instanta s-a pronuntat, suma a crescut. Asa ca introduceti la executor ceea ce aveti acum (hotararea judecatoreasca). In celasi timp instituiti privilegiu pe noua suma acumulata, actionati imediat in judecata si depuneti la executor noul privilegiu si adesa prin care aratati ca ati deschis o noua actiune in instanta.
3. Imediat la executor. Acolo o sa aflati daca a pornit executarea si din partea altor creditori.
4. Tineti aproape de executor, mergeti mai ddeparte in instanta cu noua actiune si, in functie de suma incasata din vanzarea la licitatie, vor fi indestulati creditorii conform legii. Dar actionati si nu asteptati. Mergeti in primul rand la executor.
Ultima modificare: Marți, 15 Aprilie 2014
Adriantot, moderator
Trebuie periodic actualizat debitul
Cine a obtinut mai intai hotarare favorabila ,banca sau asociatia de proprietari,deoarece se respecta ordinea somatiilor



multumesc pentru raspuns!
banca avea ipoteca inaintea asociatiei (fiind ipoteca in urma unui credit, pe cand firma nu era in insolventa). asociatia abia ulterior a pus privilegiul. nu imi dau seama cum influenteaza asta.

@Adriantot,
adica pot executa firma in insolventa? din ce stiam nu ar fi posibil asa ceva. speranta mea ca presedinte e ca apartamentul sa fie scos la vanzare si sa nu se poate vinde pana nu se achita suma datorata asociatiei (sau sa fie cumparat cu tot cu restante si sa ma indrept impotriva noului proprietar).

la intrebarea 2: sunt persoane care spun ca se poate pur si simplu updata suma doar pe baza listelor, fara a fi nevoie de o noua actiune in instanta.

multumesc mult pentru raspuns!!
Ultima modificare: Miercuri, 16 Aprilie 2014
Adriantot, moderator

Alte discuții în legătură

Privilegiu imobiliar doina62 doina62 Intrucat Asociatia de Proprietari are un proprietar care nu si-a platit intretinerea din nov2008 ,s-a instituit privilegiu la Registrul de Publicitate ... (vezi toată discuția)
Executare silita membru asociatie proprietari viorelh viorelh Buna seara, In asociatia de proprietari pe care o reprezint si care este administrata financiar de o societate de profil , avem un membru al asociatiei, ce ... (vezi toată discuția)
Recuperare datorii prin privilegiu imobiliar cristian_conea cristian_conea proprietarul unui apartament are datorii la întreținere; respectivul apartament a fost pus ca gaj pt.un împrumut la o bancă de către proprietar; banca ... (vezi toată discuția)