Intrucat Asociatia de Proprietari are un proprietar care nu si-a platit intretinerea din nov2008 ,s-a instituit privilegiu la Registrul de Publicitate Imobiliara in iunie 2009.A fost emisa si hotararea judecatoreasca in acest sens dar pentru suma colectata pana la data instituirii privilegiului.Proprietarul in continurae nu plateste.Imobilul este ipotecat,urmand ca banca sa il scoata la licitatie.Cine are prioritate la recuperarea sumelor?Banca sau Asociatia?Trebuie instituit un nou privilegiu pt perioada de dupa primul privilegiu sau se actualizeaza din oficiu pe baza listelor de intretinere din care reiese suma actuala restanta plus penalizari?Cum se poate evacua proprietarul in asemenea conditii?#-o
Privilegiul asociatiei este foarte bine ca exista. Asociatia a actionat in instanta pentru recuperarea restantelor? Aceasta este operatiunea care poate sa va duca spre recuperarea banilor. Daca banca a actionat in instanta pentru o datorie neachitata si are ipoteca pe apartament constituiti-va ca parte, ca intervenient in acelasi proces cu banca.
Daca banca urmeaza sa-l scoata la licitatie inteleg ca are o hotarare definitiva si-a ajuns la executor. Daca asociatia nu s-a corelat pana acum cu banca poate sa o faca acum . Asociatia sa introduca la executor hotararea judecatoreasca ce o are.
La vanzarea apartamentului, prin intermediul executorului, din suma incasata pe vanzare se va plati atat datoria bancii cat si a asociatiei.
Parasirea apartamentului o poate face de bunavoie cand apartamentul va deveni proprietatea altuia sau prin evacuare cu executorul daca nu pleaca de bunavoie.
Sunt de acord cu opinia D-lui @adriantot ca este bine ca asociatia a inscris privilegiul imobiliar in Cartea funciara.
Consider ca este necesar aducerea la zi a cheltuielilor prin depunerea la Cartea Funciara a ultimei liste de plata, cu precizarea ca situatia exacta a debitelor se v-a face atunci cand locuinta se v-a scoate la licitatie - aceasta in conditiile in care cum bine stim, lista de plata este intocmita cu cel putin o luna in urma fata de situatia "la zi".
Cu privire la prioritati: HG nr. 1588/2007, " Art. 29. - Privilegiul imobiliar prevăzut la art. 26 este opozabil celorlalţi creditori numai de la data îndeplinirii formalităţilor de publicitate imobiliară. ", dar dl. avocat Petre s-ar putea sa aiba dreptate, daca proprietarul a imprumutat bani de la banca pentru a dobandi locuinta.
Este necesar sa va consultati un avocat sau executor judecatoresc.
Cu privire la evacuare: trebuie sa colaborati cu banca, daca nu o puteti initia dvs. daca proprietarul nu-si achita debitul, conf. sentintei judecatoresti. Se merge la judecatorie si se investeste cu formula executorie sentinta respectiva. Atentie la documente, acest document se elibereaza numai intr-un singur exemplar original. Faceti copii, iar cu originalul mergeti la un Birou Executor Judecatorec. Acolo veti primi toate informatiile privind pasii pe care trebuie sa-i urmati.
Insa daca banca a initiat mai intai aceasta procedura, observati ce v-a sfatuit dl. @adriantot.