avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Supliment de insertie din concediu de cresterea ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Supliment de insertie din concediu de cresterea copilului

Buna seara! Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns.In data de 26 iulie 2014 am nascut. Eu in concediu de cresterea copilului am intrat din somaj(din 26 sept. 2013 am intrat in somaj). In luna mai 2014 am intrat in concediu prenatal (am intrerupt somajul). Iar in data de 26 iunie 2016 eu ar trebui sa termin concediul de cresterea copilului conform legii ca trebuie sa isi ia tatal o luna de concediu cresterea copilului. As mai avea o luna fix de somaj. Intrebarea mea este.: daca ma angajez cu 60 de zile pana sa faca copilul 2 ani adica cu data de 26, 27 mai 2016 as putea beneficia de suplimentul de insertie conform noii legi privind indemnizatia de cresterea copilului? Copilul implineste 2 ani pe data de 26 iulie 2016, iar legea am inteles ca intra in vigoare de la 1 iulie 2016. As putea beneficia de acest supliment avand in vedere ca acum in luna mai ar trebui sa ma angajez? Va multumesc mult pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:15, 24 Mai 2016
Daca va angajati beneficiati de stimulentul de insertie pana inclusiv in ziua de 26 iunie deoarece ultima luna este rezervata tatalui copiului (chiar daca el nu intra in concediu crestere copil in acea luna).
Buna ziua. Am studiat amanuntit actele normative in vigoare privind concediu de crestere a copilului, respectiv — Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 830 din 10 decembrie 2010, aprobată cu modificări prin Legea nr. 132/2011, cu modificările şi completările ulterioare si la art.7, alin 3, am constatat ca eu nu ma incadrez la primirea stimulentului de insertie, deoarece am ales varianta de c.c.c. de doi ani (art.2, lit.b).
ART. 2
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente,venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.
La art.7, pct.3 spune clar ca nu pot beneficia de acest stimulent.
ART. 7
(1) Persoanele care în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru
creşterea copilului şi indemnizaţia lunară prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a) obţin venituri supuse impozitului prevăzute la art. 3, înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, au dreptul la un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 500 lei pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani.
(2) Stimulentul de inserţie prevăzut la alin. (1) se acordă şi persoanelor beneficiare prevăzute la art. 2 alin. (4), oricând, pe toată perioada.
(3) Persoanele prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. b) nu beneficiază de stimulentul prevăzut la alin.(1).
In noua lege 66/2016, care modifica OUG 111/2010 si intra in vigoare la data de 01.07.2016, optiunea de un an sau doi de c.c.c. a fost scoasa, ramanand doar varianta de doi ani iar daca beneficiarul se intoarce la serviciu cu cel putin 60 zile inainte de implinirea varstei de 2 ani, acesta beneficiaza de stimulent pana la implinirea varstei de 3 ani.
Nelamurirea mea este care act normativ mi se aplica OUG 111/2010, care este in vigoare sau Legea 66/2016, care intra in vigoare de la data 01.07.2016 ?
1. Nu stiu de unde ati luat dvs. textul art. 7.

2. Iata ce spune OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, actualizata:

Art. 7
(1) Persoanele care în perioada în care sunt îndreptățite să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obțin venituri supuse impozitului prevăzute la art. 3 au dreptul la un stimulent de inserție în cuantum lunar de 1 ISR.

(2) Stimulentul de inserție prevăzut la alin. (1) se acordă după cum urmează:

a) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin.(1) lit.a), dacă acestea obțin venituri supuse impozitului înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani;

b) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin.(1) lit.b), dacă acestea obțin venituri supuse impozitului, după împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către acesta a vârstei de 2 ani;
...

3. Asadar ramane valabil ce v-am spus in primul raspuns.

4. Incepand cu 1 iulie este posibil sa beneficiati in continuare de stimulentul de insertie pana implineste copilul 3 ani.

5. Din Legea 66/19.04.2016 pentru modificarea si completarea OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. III
(1) Pentru persoanele care, la data intrarii in vigoare a prezentei legi, beneficiaza de concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului, de concediul fara plata sau de stimulentul de insertie reglementate de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, modificarile aduse prin prezenta lege se aplica dupa cum urmeaza:

a) pentru persoanele care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau in plata stimulentului de insertie, precum si pentru cele aflate in concediu fara plata pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, modificarea optiunii se realizeaza pe baza de cerere si acte doveditoare privind suspendarea realizarii de venituri supuse impozitului, pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;

b) pentru persoanele care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, modificarea cuantumului indemnizatiei lunare aferente se realizeaza din oficiu, pe baza documentelor care au stat la baza acordarii dreptului;

c) pentru persoanele aflate in plata stimulentului de insertie, indiferent de optiunea de concediu exprimata initial, si care nu se afla in situatia prevazuta la lit. a), prelungirea perioadei de acordare a stimulentului pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, respectiv 4 ani, in cazul copilului cu handicap, se face din oficiu.

(2) In aplicarea alin. (1) se emit instructiuni care se aproba prin ordin al ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice.

6. Deci sa asteptam si instructiunile de la Ministerul Muncii.
ram007 a scris:

....
Nelamurirea mea este care act normativ mi se aplica OUG 111/2010, care este in vigoare sau Legea 66/2016, care intra in vigoare de la data 01.07.2016 ?


Va sunt aplicabile prevederile OUG 111/2010 fara modificari, iar dupa intrarea in vigoare a noilor modificari beneficiati si de prevederile legii nr. 66/2016.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Mai 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
Am si eu o intrebare, nelamurire:
Daca te intorci la munca, inainte de implinirea varstei de 2 ani a copilului, prestezi activitati timp de 1,2, te poti reintoarce apoi in crestere si ingrijire copil pana la varsta de 2 ani?

Alte discuții în legătură

Stimulent de insertie mirelasan mirelasan Buna ziua.Sunt in concediu de crestere copil, pentru un an.Copilul implineste un an la 1 august.Cand trebuie sa ma intorc la serviciu, pentru a beneficia de ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil vs supliment de insertie MirceaMS MirceaMS Buna seara! Ma confrunt cu o problema si va rog daca se poate sa ma ajutati. Sotia mea nu avea niciun venit. A nascut pe 01.12.2014 si am optat pt varianta ca ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com Buna ziua ! Care sunt conditiile de acordare a stimulentului de insertie ? (vezi toată discuția)