avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Reabilitare cazier judiciar
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Reabilitare cazier judiciar

In 2004 s-a pronuntat sentinta definitiva prin care am fost condamnat la 2 ani de inchisoare cu suspendare si termenul de incercare de 4 ani. Am incalcat legea 143/2000.

Prima instanta a avut loc la Resita, apelul la Timisoara, iar sentinta definitiva a fost data de Inalta Curte de Casatie si Justitie din Bucuresti.

Nu am mai savarsit infractiuni, nici inainte, nici dupa pronuntarea sentintei. Intre timp am terminat o facultate in Romania si lucrat in domeniul pentru care am fost educat, insa fara a fi angajat permanent fiindca am o profesie specifica. M-am casatorit si am devenit tata in urma cu un an si jumatate.
Sunt cetatean strain. In tara de origine am cazierul curat, ceea ce pot dovedi prin certificat.

Din cate am inteles, in cazul meu nu se aplica reabilitarea de drept... Pentru reabilitare judecatoreasca va trebui sa ma adresez tribunalului din Resita. Este corect?
Pentru ca nu am avut un loc de munca permanent si nici in prezent nu am, sunt sanse ca cererea de reabilitare sa fie respinsa? Am contractele catorva proiecte la care am lucrat in anii trecuti.
Pentru a-mi sprijini cererea, eu deci pot prezenta instantei Diploma de Licenta, cateva contracte de munca pe perioade limitate, echivalentul din tara mea de origine a certificatului de cazier judiciar, certificatul de casatorie al meu si certificatul de nastere al copilului.

Dupa depunerea cererii, va trebui sa ma prezint in fata instantei, si in cat timp se proceseaza cererea de reabilitare judecatoreasca de obicei?

Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Mai 2016
CetateanStrain, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cristinadante , utilizator 23:53, 21 Noiembrie 2023
Reabilitarea de drept este acea forma a reabilitarii care opereaza in virtutea legii, fara a fi necesara cererea fostului condamnat pentru obtinerea ei, aceasta fiind considerata ca dobandita de condamnat in momentul cand s-au realizat conditiile de reabilitare.

In cazul in care condamnatul nu a savarsit din nou o infractiune inauntrul termenului de incercare si nici nu s-a pronuntat revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei in baza art. 83 si 84, el este reabilitat de drept."

Asadar, reabilitarea de drept intervine dupa implinirea termenului de incercare.

Daca aveti interes, aveti dreptul si de a solicita pe cale judecatoreasca constatarea reabilitarii.


Hotararea instantei de judecata, in acest caz, nu este una pentru acordarea reabilitarii, ci doar pentru constatarea reabilitarii de drept.


Succes.
~ Conținut șters la cerere ~
Din cate inteleg ati fost condamnat la o pedeapsa cu aplicarea art 81 c.pen. ( vechiul cod penal), deci cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei, prin urmare dupa implinirea termenului de incercare de 4 ani intervine reabilitarea de drept in conditiile art 86 c.pen.( din vechiul cod penal)
Termenul de incercare se calculeaza de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare.
Art. 86
Reabilitarea în cazul suspendării condiţionate a executării pedepsei
Dacă condamnatul nu a săvârşit din nou o infracţiune înăuntrul termenului de încercare şi nici nu s-a pronunţat revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei în baza art. 83 şi 84, el este reabilitat de drept.

Nu sunt aplicabile dispozitiile din noul cod penal ( art 165 si nici art 166) asa ca nu ne raportam la ele.
In cel mai rau caz daca e nevoie de interventia instantei, cererea are ca obiect constatarea intervenirii reabilitarii de drept,

Ati solicitat eliberarea unui certificat de cazier?
Daca nu, atunci mergeti la Serviciul de Cazier Judiciar si solicitati eliberarea unui certificat de cazier judiciar.
Avand in vedere ca termenul dvs de incercare a expirat undeva prin anul 2008, pedeapsa aplicata ar trebui sa nu mai figureze in cazier

Va multumesc tuturor pentru sfaturile acordate!

Am obtinut ieri certificatul de cazier judiciar. Este curat, ceea ce inseamna ca intre timp a intervenit reabilitarea de drept.

Am insa niste nelamuriri in privinta efectelor reabilitarii, iar la serviciul de caziere nu stiau sa imi dea raspunsuri...

De acum inainte, cand sunt intrebat daca am antecedente penale, am dreptul sa raspund ca nu? Este clar ca nu mai sunt inscris in cazierul judiciar, dar in afara de verificarea pe care a facut-o doamna de la ghiseu care mi-a eliberat certificatul pe loc, in mod normal se mai fac si altele din care se poate vedea condamnarea pentru care am fost reabilitat, in urma carora statul Roman poate lua decizii nefavorabile pentru mine?

Intreb pentru ca dincolo de incertitudinea sus-mentionata stiu ca intrunesc conditiile de acordare a cetateniei romane si intentionez sa o cer, dar in niciun caz nu vreau sa savarsesc o noua infractiune dand o declaratie falsa, unul din actele necesare fiind "Declaraţie pe proprie răspundere, autentificată la notar, din care să rezulte că în prezent nu întreprinde şi nu sprijină acţiuni împotriva ordinii de drept, ori a siguranţei naţionale şi nici în trecut nu a desfăşurat asemenea activităţi;".

Deci intrebarea mea este: reabilitarea este atat de "completa", ca sa zic asa, intrucat am dreptul sa sustin, sau sa raspund, ca nu am antecedente penale, chiar si atunci cand dau o declaratie, sau un raspuns, autoritatilor romane? Daca sunt obligat sa mentionez condamnarea pentru care am fost reabilitat, aceasta poate avea efect negativ in ceea ce priveste raspunsul autoritatilor?

Va multumesc anticipat.
Constatarea reabilitarii de drept se poate solicita exclusiv la judecatorie sau se poate si la serviciul cazier?

Alte discuții în legătură

Cazier judiciar AndreyAlexander AndreyAlexander În ianuarie 2012 am primit o pedeapsă de 4 luni de închisoare cu suspendare (infracțiune la regimul auto) și o perioadă de probă de 2 ani ... (vezi toată discuția)
Reabilitare pedeapsa cu suspendare ovidiuuliean ovidiuuliean buna ziua. as dori un raspuns la intrebarea : se reabiliteaza de la sine cazierul judiciar in cazul unei pedepse cu suspendare sau trebuie inceputa o actiune ... (vezi toată discuția)
Stergerea din cazier judiciar DUMITRULAURENTIU DUMITRULAURENTIU in data de 15.12.2009.am fost condamnat la 9 luni inchisoare cu suspendare conditionata cf.art.81,82 CP ptr.art.87/1 OUG 195/2002,74/1,a,c CP,76/1,dCP,71,64/a ... (vezi toată discuția)