Am urmatoarea situatie in familie : dupa moartea bunicului s-a facut succesiunea 1/4 bunica si 3/4 sora mamei ( toti fratii au renuntat la mostenire in favoarea ei, exista un certificat de mostenitor). Anul trecu a murit si bunica cu care mama a locuit de vreo 15 ani avand grija de ea. Mama a deschis un proces de succesiune , primul termen va fi in septembrie. Sora mamei (care are certificatul de mostenitor) si inca un frate au facut acte ca ii cedeaza mamei partea lor de mostenire, dar alti doi frati nu au fost de acord (sunt 3 frati si 2 surori la parinti). Intrebarea e :ii poate obliga instanta pe cei 2 frati sa primeasca bani pe partea lor de mostenire, si daca nu vor cum se va imparti efectiv casa si curtea? Va multumesc.
mama poate cere atribuirea imobilului catre ea , urmand sa o despagubeasca fratii care nu i-au cedat.
sau mama dvs va fi despagubita de acei frati.
o alta varianta, vindeti bunul si impartiti banii.
in cazul in care erezii nu se inteleg in privinta masei succesorale, ei pot introduce in instanta ( sau unul dintre ei ) cerere de partaj judiciar.
mama dvs va solicita atribuirea imobilului in natura, obligandu-se la plata sultei catre ceilalti .
in caz contrar se poate dispune vanzarea imobilului de comun acord si impartirea banilor, sau vanzarea prin executorul judecatoresc
Mama a cerut in instanta atribuirea imobilului. Intrebarea era daca celor doi frati li se poate impune sa primeasca bani pe partea lor de mostenire, iar daca nu cum se imparte casa efectiv?
Ideea e ca mama este dispusa sa le dea celor doi bani pe partea lor de mostenire, dar din discutiile avute cu ei am inteles ca nu sunt de acord. Ei vor o parte din casa, curte. Daca mama are (prin faptul ca sora fi fratele doneaza partea lor de mostenire mamei) aproape 75% din proprietate , este cumva avantajata sa castige in instanta tot imobilul? De vanzare nu se pune problema, pt ca mama a facut investitii .
da, este avantajat cel care are cota cea mai mare din imobil. de regula instanta acorda imobilul in natura celui care are cota cea mai mare si il obliga pe acesta la plata sultei catre ceilalti mostenitori.
Mostenire
guia marin
Buna-seara. Tatal meu a decedat in anul 1992. In urma succesiunii mama si noi 3 frati am mostenit fiecare 3/12 din casa parinteasca. Mama mea este de ... (vezi toată discuția)