avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 466 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua - succesiune dupa bunica, mama predecedata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua - succesiune dupa bunica, mama predecedata

in anul 1981(paroximativ)bunica mea a amurit iar eu si sora mea am semnat pt intrarea in succesiune pt casa dansei,eu si sora mea mostenind partea mamei noastre care era decedata.la succesiune au intrat si alti 3 frati ai mamei noastre dintre care doi sunt decedati.copii dansilor nu au facut cerere de intrare in succesiune pe partea parintilor.in schimb unchiul meu(fratele mamei)nu ne-a permis niciodata accesul in casa respectiva.nu am vazut niciodata documentele casei.am vrut sa participam la cheltuieli dar nu nu s-a permis.in prezent un verisor(filul unchiului meu cel hapsan)sa instalat acolo.el neavand drept succesoral.ce putem face sa be intram in drepturi?si daca avem dreptul sa-l evacuam?multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: ContSters293677 , utilizator 10:55, 18 Iunie 2013
In acest moment dumneavoastra, sora dumneavoastra si unchiul sunteti coproprietari a imobilului mentionat.
Pentru a rezolva situatia, singura solutie este sa cereti in instanta iesirea din indiviziunea. In aceasta situatie:
- daca imobilul este partajabil ( adica puteti imparti casa si terenul in asa fel incat sa puteti fiecare folosi o parte din acestea, fara sa ii deranjati pe ceilalti) puteti primi o parte din casa si teren.
- daca impartirea nu este posibila, atunci unul dintre coproprietari poate cere sa primeasca intregul imobil si sa le platesca celorlati o sulta ( contravaloarea partii lor); daca nimeni nu doreste atribuirea imobilului , atunci acesta se pune in vanzare si fiecare isi primeste partea sa de bani.
In ce priveste verisorul care locuieste acolo, nu-l puteti evacua pentru ca el locuieste acolo cu acordul unuia dintre coproprietari. Eventual ii puteti cere sa va plateasca o chirie, dar pentru asta trebuie sa demonstrati in instanta ca dumneavoastra nu folositi imobilul pentru ca vi se interzice acest lucru de catre unchiul dumneavoastra.
Mai trebuie sa tineti cont ca, daca la imobilul respectiv s-au adus imbunatatiri, atunci se va face o expertiza prin care se va stabili valoarea acestora si cheltuiala se va imparti intre toti coproprietarii sau coproprietarul care le-a platit va primi o cota mai mare din imobil.
Parerea mea este ca unchiul dumneavoastra va cere instantei, in procesul de partaj( iesire din indiviziune) sa-i fie atribuit imobilul si sa va plateasca dumneavoastra o sulta.

Pentru a evita cheltuielile mari pe care le presupune un proces si timpul indelungat in care se poate rezolva problema, puteti incerca sa rezolvati problema pe cale amiabila cu ajutorul unui mediator.
foarte explicit.multumesc mult de tot.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesire din indiviziune ovi961 ovi961 O zi buna va doresc! Am o serie de intrbari referitoare la iesirea din indiviziune. Dar mai intii povestea pe scurt. Mama mea impreuna cu fratele ei au ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! cand exista un apartament in curs de succesiune iar ... Mire96 Mire96 Buna ziua! Cand exista un apartament in curs de succesiune iar unul dintre mostenitori locuieste acolo desi in urma succesiune cei 3 frati au dreptul egal la ... (vezi toată discuția)
Daca parintele vinde partea din mostenire unui copil,celalalt copil..... catalin. catalin. Buna seara, Dupa decesul tatalui am ramas trei mostenitori pe un apatament. Mama , eu si sora mea. Am inteles ca eu detin 3/16, sora mea 3/16, iar mama mea ... (vezi toată discuția)