avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 482 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Iesire din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Iesire din indiviziune

O zi buna va doresc! Am o serie de intrbari referitoare la iesirea din indiviziune. Dar mai intii povestea pe scurt. Mama mea impreuna cu fratele ei au mostenit de la parintii lor o casa cu teren. Mama si fratele ei nu au facut iesirea din indiviziune. Dupa moartea mamei mele am fost chemat la notar si am dezbatut succesiunea si fiind singurul mostenitor am mostenit partea mamei mele adica ½ din casa si teren in indiviziune cu fratele mamei. De atunci (de 9 ani mai exact) am tot incercat sa il conving pe fratele mamei sa impartim pe cale amiabila, dar mereu m-a aminat ......... sa mai vedem, sa ma gindesc ........... el binenteles ocupind in tot acest timp INTREAGA proprietate.

1. In aceasta situatie e bine sa deschid un proces de iesire din indiviziune?
2. Cam cit ma poate costa un astfel de proces? (taxa de timbru, expert, .....)
3. Ma poate afecta si in ce fel faptul ca in tot acest timp fratele mamei a platit SINGUR impozitul pe casa si teren? Mentionez ca in tot acest timp nu am folosit NICIO PARTE cit de mica nici din teren nici din casa iar el a fost cel care a tot aminat sistematic rezolvarea amiabila a situatiei.
4. Cit timp poate dura acest proces? Eu nu doresc sa obtin o anumita parte in mod expres.
5. Pot sa cer in instanta impartirea cheltuielilor de judecata in mod egal intre cele doua parti?
1. Dacă e bine sau nu, dumneavoastră decideţi. Depinde ce urmăriţi - atribuirea în întregime a bunului, plata unei sulte şi atribuirea către unchi, vînzarea şi împărţirea preţului, sau doriţi să păstraţi acest statut avînd în vedere afirmaţia de la punctul 4, aceea că nu doriţi o anumită parte în mod expres.

2. Dacă nu doriţi împărţirea în natură (lotizarea), nu aveţi nevoie de expert decît în situaţia în care nu cădeţi de acord cu coproprietarul asupra valorii bunului. Pentru partajul judiciar taxa de timbru este fixă: 19 lei. Mai sunt tarifele pentru întabulare, calculate la valoarea bunului supus dezmembrării (lotizării) sau atribuit exclusiv unuia dintre coproprietari.

3. Plata impozitelor şi a altor cheltuieli poate fi cerută doar pentru ultimii trei ani. Plăţile mai vechi s-au prescris. Alte inconveniente nu există.

4. Nu ştiu. Depinde de obiectul cererii, de necesitatea unei evaluări, a unei expertize topo

5. Puteţi cere obligarea coproprietarului la plata a jumătate din cheltuieli. Dar nu puteţi cere obligarea pîrîtului la plata anticipată a taxelor. Le achitaţi dumneavoastră şi le recuperaţi în temeiul hotărîrii judecătoreşti.

Liviu S.Bordaş
1. Din moment ce unchiul dvs. nu doreste un partaj amiabil, nu aveti alta posibilitate.
2. Taxa judiciara de timbru 19 lei, onorariile expertilor si avocatilor variabile.
3. In cel mai rau caz va solicita impartirea acestor impozite.
4. De la cateva luni la cativa ani.
5. Nu. Cheltuielile de judecata, in cazul in care sunt solicitate, vor ramane in sarcina celui care a pierdut procesul, in afara unor cazuri bine stabilite de lege.
Clar! Doresc iesirea din indiviziune! Intrebam cit poate dura procesul dat fiind faptul ca nu doresc ceva anume din proprietate casa de exemplu (care in acest caz cred ca nu este comod partajabila) care in multe cazuri este dorita de ambele parti.
Subscriu parerii colegilor cu mentiunea ca in cazul promovarii unei actiuni de sistare a indiviziunii in cazul in care se solicita cheltuieli de judecata acestea se vor imparti in mod egal intre reclamant si parat, deoarece este o actiune care profita ambelor parti.
Ultima modificare: Marți, 13 Ianuarie 2009
Cristina Toda Cabinet de Avocat, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua - succesiune dupa bunica, mama predecedata ContSters293677 ContSters293677 in anul 1981(paroximativ)bunica mea a amurit iar eu si sora mea am semnat pt intrarea in succesiune pt casa dansei,eu si sora mea mostenind partea mamei ... (vezi toată discuția)
Partaj intre frati/surori locuinta la tara (lasata mostenire) kyky_micky kyky_micky Buna ziua, Situatia este urmatoarea: trei frati si o sora au mostenit prin succesiune parti egale dintr-o casa la tara si ceva terenuri de pamant. Unul din ... (vezi toată discuția)
Contractul de tranzactie este cea mai ieftina solutie de iesire din indiviziune ? omidee omidee Suntem 4 mostenitori , mama si trei copii, ai unui teren de 1550 mp ( care conf.certificatului de mostenitor se imparte in mod egal celor patru ) si a unui ... (vezi toată discuția)