avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Buna-seara. Tatal meu a decedat in anul 1992. In urma succesiunii mama si noi 3 frati am mostenit fiecare 3/12 din casa parinteasca. Mama mea este de acord sa-mi cedeze cota ei la un notar public. Fratii mei nu sunt de acord sa-mi cedeze cota lor si nici nu vor sa mi-o vanda. Cum pot sa intru in posesia celeilalte cote a fratilor mei? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 16:50, 11 Noiembrie 2009
buna seara!
cu mama puteti face fie act de vanzare/cumparare pe cota dansei, sau partaj.
nush cum iesiti mai ieftin, si daca sunteti casatorit prin act de vanzare cumparare cota mamei sa intre in comunitatea de bunuri.
dc faceti partaj devine bun propriu.
dupa aceea cu privire la frati puteti promova o actiune in instanta pt iesirea din indiviziune si de asemeanea sa solicitati atribuirea bunului in natura.
Din cate inteleg, nu ati facut partajul succesoral. Trebuie sa introduceti o actiune de partaj in care sa ii chemati pe toti (inclusiv pe mama) si instanta sa hotarasca asupra impartelii efective a bunurilor. Daca este vorba doar de casa parinteasca, atunci fie se va face imparteala in natura(in cazul in care e posibil ), fie se va atribui casa parinteasca unuia dintre dvs. si acesta va fi obligat la plata unei sulte-sume de bani catre ceilalti, fie se va vinde casa si banii vor fi impartiti potrivit cotelor stabilite in urma dezbaterii succesiunii.
Pe parcursul procesului, daca va intelegeti, puteti incheia si o tranzactie in care sa stabiliti cum vor fi impartite bunurile.
puteti investi instanta de judecata cu actiunea de partaj succesoral si iesirea din indiviziune.
instanta va poate atribui imobilul unuia dintre succesori, cu obligarea platii sultei catre ceilalti erezi sau poate dispune vanzarea imobilului si impartirea banilor intre erezi.
instanta competenta este judecatoria, in a carei raza teritoriala defunctul a avut ultimul domiciliu .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deschidere succesiune alex333 alex333 Doresc sa deschid succesiunea am divergente cu fratii si mama mea si vreau sa cer iesirea din diviziune cu un teren si casa parinteasca. Mentionez ca tatal meu ... (vezi toată discuția)
Mostenire Marin Dumitrascu Marin Dumitrascu AMm o problema si nu stiu ce sa fac :In urma cu 12 ani mama mea a decedat lasand averea celor 9 urmasi . Problema e cum o impartim? proprietatea (o casa si ... (vezi toată discuția)
Succesiune VldGabriela VldGabriela Buna ziua! Va deranjez cu niste intrebari legate de o succesiune o sa incerc sa fiu cat mai explicita. Tatal meu a murit cand aveam 2 ani deci sunt ... (vezi toată discuția)