Lucrez intr-o turnatorie de alama si ma intereseaza daca beneficiez de grupa de munca la pensie (cate luni la an) si daca, in plus de concediul standard, pot beneficia si de zile de concediu suplimentar.
1. Codul Muncii Art. 147
(1) Salariatii care lucreaza in conditii grele, periculoase sau vatamatoare, nevazatorii, alte persoane cu handicap si tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare.
(2) Numarul de zile lucratoare aferent concediului de odihna suplimentar pentru categoriile de salariati prevazute la alin. (1) se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil si va fi de cel putin 3 zile lucratoare.
2. Reducerea varstei standard de pensionare opereaza numai in conditiile realizarii unui anumit stagiu de cotizare pentru activitatea desfasurata in condititi deosebite/speciae de munca sau in grupa I /a II-a de munca, potrivit dispozitiilor Legii nr.263/2010.
De exemplu:
- pentru un stagiul de cotizare realizat în condiţii deosebite de munca de 6 ani împliniţi, reducerea varstei de pensionare este de 1 an.
- pentru un stagiul de cotizare realizat în grupa I de munca, condiţii speciale de munca de 2 ani împliniţi, reducerea varstei de pensionare este de 1 an.
Pentru a beneficia de conditii speciale de munca trebuie ca firma si locurile de munca incadrate in conditii speciale sa fie nominalizata(e) in anexele 2 si 3 la Legea pensiilor publice nr.263/ 2010 cu modificarile si completarile ulterioare. In plus, lucratorii trebuie nominalizati anual prin decizie interna a firmei la locurile de munca incadrate in conditii speciale.
Pentru a benficia de conditii deosebite de munca, firma trebuie sa fi intocmit documentatia ceruta de HG nr.1014/ 30.12.2015 (si anterior ceruta de alte HG abrogate prin acest act normativ), sa fi obtinut avizul ITM/ Inspectiei muncii pentru locurile de munca. In plus, firma trebuie sa fi nominalizat lucratorii, anual, prin decizie interna, pe locuri de munca incadrate in conditii deosebite.