avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Stagiu grupa 1 spor la vechime
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Stagiu grupa 1 spor la vechime

Unde in legislație se menționează că sub 5 ani grupa 1 ( 4ani 11 luni 8 zile) se reduce varsta de pensionare dar nu se adauga la vechime.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:55, 19 Mai 2019
Legea 263/2010
art.18
Pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 care reprezintă, conform legii, stagiu de cotizare realizat în condiții deosebite sau în condiții speciale se acordă perioade suplimentare la vechimea în muncă, care constituie stagii de cotizare în condiții normale, după cum urmează:
a) 3 luni pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite de muncă;
b) 6 luni pentru fiecare an lucrat în condiții speciale de muncă.
....

art.55
(1) Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare au dreptul la pensie pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstelor standard de pensionare, după cum urmează:
.....
b) conform tabelului nr. 2, în situația persoanelor care au realizat stagii de cotizare în grupa I de muncă, potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, precum și în situația celor care au realizat stagii de cotizare în locurile de muncă încadrate în condiții speciale prevăzute la art. 30 alin. (1);

Tabelul nr. 2
Stagiul de cotizare realizat în grupa I de muncă și condiții speciale (ani împliniți) Reducerea vârstei standard de pensionare cu:
Stagiul de cotizare realizat în grupa I de muncă și condiții speciale (ani împliniți) Ani............Luni
2 .................................................................................................................................... 1 -
3 .................................................................................................................................... 1 ............ 6
4 .......................................................................................................... 2 -
.....

In speta, beneficiati de o reducere a varstei de pensionare cu 2 ani.
Ultima modificare: Duminică, 19 Mai 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Grupe de munca Constantin 1411 Constantin 1411 Care sunt beneficiile grupelor de munca si ce articol din codul muncii sta la baza acestora (vezi toată discuția)
Conditii pensionare grupa a ii-a de munca herminav herminav Buna ziua, Salariat (30.05.1960) o vechime in munca de 40,7 a lucrat in grupa a II-a de munca 17,8 (1983-2001). Stiam ca pentru grupa II-a se acorda 3 luni ... (vezi toată discuția)
Pensionare florin_neagu florin_neagu Am lucrat timp de doi ani, intre 11.09.1979 si 01.10.1981 la I.P.Al Slatina in grupa I de munca. Am adeverinta care atesta acest fapt. Am discutat cu o ... (vezi toată discuția)