avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj, posibilitati intrare in posesie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj, posibilitati intrare in posesie

In urma unei dezbateri succesorale am devenit coproprietar majoritar (7/8) al unei cladiri cu terenul aferent.
Prin acelasi act de mostenire, au devenit coproprietari si doi veri care NU sunt cetateni romani, fiecare cu o cota de 1/16 din total (impreuna 1/8).

Cum anume ma pot separa de ei?

In afara faptului ca eventual as cumpara partea lor (putin probabila din pacate datorita relatiilor tensionate si conflictuale cu acesti veri).

In eventualitatea unei cereri de partaj in instanta, ce anume ar putea stabili instanta?
Ce optiuni am?

Ultima modificare: Duminică, 22 Mai 2016
mirceani, utilizator
Cel mai recent răspuns: mirceani , utilizator 14:04, 26 Mai 2016
Se va face o expertiza topo, se va stabili daca imobilul respectiv este partajabil; daca nu este partajabil, atunci se va atribui unuia dintre mostenitori, urmand ca acesta sa fie obligat la plata unei despagubiri catre ceilalti.
Cuantumul sumei va fi stabilita tot de expert.
Având în vedere cota dvs imobilul vi se va atribui urmând ca dvs să-i despăgubiți cu o sumă de bani pe ceilalți coproprietari.
Multumesc.Deoarece imobilul are destinatie nerezidentiala, am fost nevoit sa fac o evaluare in vederea stabilirii impozitului, pentru declaratia ITL-001. Este aceasta valoare recunoscuta in instanta? Imobilul este nepartajabil evident, tinand cont de cotele verilor (1/16...adica o fereastra si o usa la fiecare...)
Este aceasta valoare recunoscuta in instanta?


Nu. In instanta se administreaza probele dispuse de aceasta.

Evaluarea facuta poate fi cel mult o proba extrajudiciara, dar de care instanta nu este obligata sa tina cont.

Evaluarea dispusa de instanta se va face de un expert judiciar, autorizat de Ministerul Justitiei. Se vor stabili obiective clare pe care le va avea in vedere expertul.
Așa cum vi s-a spus, instanța va dispune și va administra proba cu expertiză, ce va fi efectuată de către un expert judiciar numit de către instanță. La acel raport de expertiză dvs sau celelalte părți puteți formula obiecțiuni.
Raportat la rezultatele acelei expertize, adică la evaluarea imobilului, se va stabili sulta (suma de bani ce trebuie să o achitați pentru cota celorlalți, dacă imobilul vă este atribuit).

Alte discuții în legătură

Expertiza extrajudiciara ionut trandafirica ionut trandafirica va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat. Judecatoria ne-a fixat taxa de timbru foarte mare la un proces de partaj succesoral.Pot solicita expertiza ... (vezi toată discuția)
Expertiza imobil vali_085 vali_085 Buna ziua! Cum se procedeaza pt a afla ce sulta trebuie sa platesc unor coproprietari ai unei garsoniere? Trebuie sa deschid intai procesul de iesire in ... (vezi toată discuția)
Despagubirea unui mostenitor rodica_mo rodica_mo Dupa decesul ambilor parinti, soacra mea a cumparat de la fratii ei partile mostenite de acestia din casa parinteasca si are contract de vanzare cumparare si ... (vezi toată discuția)