Buna ziua, am urmatoarea situatie: intr-o cursa efectuata cu masina de serviciu, trimis de administratorul societatii (verbal, nu exista foaie parcurs sau PV de predare a masinii), am avut accident. Accidentul a avut loc din cauza unui om care a iesit brusc cu caruta pe drum, fara sa se asigure - eu l-am evitat si m-am izbit cu masina intr-un cap de pod - valoarea pagubei circa 3000 lei. Am mers impreuna cu carutasul la seful de post din comuna; carutasul a recunoscut (atat verbal cat si in scris) ca nu s-a asigurat. Problema mea este ca administratorul societatii nu pare interesat ca nu a fost vina mea si face presiuni asupra mea sa platesc eu reparatia masinii ("ghinionul tau, ce sa-ti fac!?"). Sunt cu firma respectiva intr-un contract pe perioada determinata, care expira pe 30 iunie. Daca demisionez acum, ce se intampla?
Chiar daca demisionati angajatorul va poate solicita plata reparatiilor.
Pentru a plati trebuie sa fiti si dvs. de acord, angajatorul trebuie sa va in judecata pentru a recupera prejudiciul.
Aveti un proces verbal intocmit de politie? Politia trebuie sa va dea autorizatia pentru reparatie.
Daunele le puteti solicita de la carutas, greu de crezut ca veti reusi pe cale amiabila, trebuie sa il dati in judecata.
Pentru suma respectiva - 3000 lei -nu este obligatorie promovarea unei actiuni in instanta.
Una dintre modalitati de stabilire si recuperare a prejudiciului produs angajatorului este si acordul partilor.
In cazul in care se decide sa se ajunga la un acord cu angajatul care a produs o paguba, valoarea pagubei ce poate fi recuperata nu poate fi mai mare decat echivalentul a cinci salarii minime brute pe economie (maxim 6250 lei).
Art.254 C.mun.
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului. (3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie
Masina nu are CASCO. Politistul mi-a dat numai o dovada pentru reparatii; l-am intrebat de proces verbal si a spus ca nu este obligatoriu si ca, atunci cand instanta ii va cere, ii va trimite acesteia declaratia. Ciudat mi se pare ca seful de post m-a pus pe mine sa scriu declaratia, carutasul doar a semnat ca recunoaste cele intamplate.
Initial angajatorul a fost de acord sa platesc in rate lunare (desi nu sunt vinovat am acceptat, ca sa evit scandalul si concedierea), acum insa vrea ca eu sa platesc in 2-3 rate. Dat fiind ca imi expira contractul pe 30 iunie, banuiesc ca vrea sa-si recupereze rapid banii si sa nu-mi prelungeasca contractul.
Ma gandeam ca @dors nu va fi de acord cu plata daunelor atata timp cat politia a stabilit ca nu se face vinovat de producerea accidentului.
Daca politia ar fi considerat ca este vinovat atunci ar fi fost obligat sa il despagubeasca pe angajator.
Parerea mea este sa solicite politiei eliberarea unei dovezi privind stabilirea vinovatiei in producerea accidentului pe care sa o prezinte angajatorului iar angajatorul sa solicite carutasului plata reparatiilor.
Personal nu vad motive pentru care sa plateasca daunele din moment ce nu s-a stabilit ca este vinovat. Dar este optiunea lui @dors daca vrea sa plateasca