avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Sentinta civila, fost angajat
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Sentinta civila, fost angajat

Buna ziua,

Ne-a venit de curand o adresa de la un asigurator in care ni se cere sa platim o anumita suma de bani rezultata in urma unui dosar deschis de un fost angajat acum mai bine de un an. Asiguratorul a atacat procesul verbal intocmit de politie si a schimbat vinovatia.
Bun, noi o sa platim aceasta suma de bani dar, cum imi pot recupera de la fostul angajat aceasta suma de bani?

Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 11:43, 21 August 2014
Angajatul era soferul dvs.? Daca nu, nu inteleg de ce sa platiti dvs. Angajatul trebuie sa plateasca personal. Faceti o adresa in care mentionati ca relatia de munca a incetat in data de ...., drept pentru care nu aveti nicio obligatie.
Cred ca nu am detaliat si imi cer scuze.

Fostul angajat avea spre utilizare, pentru indeplinirea sarcinilor de serviciu, o masina proprietate a firmei. A fost deschis dosarul de dauna pe baza unui proces verbal intocmit de politie in care a reiesit ca vinovat a fost a celalalt sofer implicat.
Ulterior am depus o cerere de despagubire catre asiguratorul vinovatului (asa se procedeaza), aceasta cerere fiind onorata/platita de acesr asigurator dupa cateva zile. Practic au intrat in contul firmei banii respectivi, dupa un deviz de lucrari emis de un service si acceptat si de asigurator.
Dupa aceasta data, asiguratorul a contestat in instanta procesul verbal, instanta "intorcand" vinovatia in sarcina fostului nostru angajat.
De cateva zile ne-a venit o adresa de la acel asigurator in care ne someaza sa returnam aceasta suma.
La momentul accidentului nu ar fi fost o problema sa dam celuilalt rca-ul nostru si sa ne reparam masina pe casco (toate auto din firma au casco). De asta sunt politele de asigurare, sa nu mai platim noi.
Banii ii vom returna, nu am inca decizia instantei dar, foarte probabil este definitiva, parte in proces fiind fosta noastra angajata. Nici nu am stiu de acest proces, nu am fost anuntati. Fosta angajata si-a dat demisia dupa trei saptamani de la accidentul auto. Nu cred ca din aceasta cauza a plecat, suma nefiind atat de mare.

Ca un mic rezumat: toata treaba de mai sus ar insemna ca ne-am reparat masina cu banii jos fara sa folosim polita de asigurare.
Ultima modificare: Joi, 21 August 2014
emillius, utilizator
Legea nr. 53/2003 - Codul Muncii

Art. 254. - (1) Salariaţii răspund patrimonial, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina şi în legătură cu munca lor.
(2) Salariaţii nu răspund de pagubele provocate de forţa majoră sau de alte cauze neprevăzute care nu puteau fi înlăturate şi nici de pagubele care se încadrează în riscul normal al serviciului.
(3) În situaţia în care angajatorul constată că salariatul său a provocat o pagubă din vina şi în legătură cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o notă de constatare şi evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul părţilor , într-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicării.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul părţilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decât echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.

Daca masina a avut CASCO la data producerii accidentului nu va puteti indrepta impotriva fostului angajat pentru recuperarea prejudiciului deoarece veti fi dati in judecata si veti pierde.
Daca aveati numai asigurarea RCA atunci ati fi avut posibilitatea sa solicitati plata daunelor intr-un termen de 3 ani, altfel actiunea se prescrie.

Recuperarea prejudiciului se poate face numai cu acordul angajatului, daca nu este de acord trebuie sa il dati in judecata iar daca suma nu a fost foarte mare asa cum ati precizat nu cred ca are rost sa va bateti capul degeaba, irositi timp si bani si tot nu veti castiga (din cauza asigurarii CASCO). Dar decizia va apartine!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Solicitare c/val reparatie efectuata pe rca de la asigurat de catre asigurator fica fica In data de 20.06.2007 a avut loc un accident de circulatie intre 2 autoturisme , ambele suferind avarii. In acest eveniment a fost implicat soferul A si ... (vezi toată discuția)
Masina de serviciu avariata dors dors Buna ziua, am urmatoarea situatie: intr-o cursa efectuata cu masina de serviciu, trimis de administratorul societatii (verbal, nu exista foaie parcurs sau PV ... (vezi toată discuția)
Casco vs. rca lorefaur lorefaur Buna seara, Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema: Doua masini, ale aceluiasi proprietar-societati comerciale-se ciocnesc si rezulta o ... (vezi toată discuția)