avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 937 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... drepturi mecanice
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

drepturi mecanice

Cine poate sa imi dea si mie o definitie si caracterizare a "drepturilor mecanice"? Stiti cumva care este consacrarea lor legala?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Gabriel Stelea , Avocat 15:11, 15 August 2009
Este vorba de Legea Dreptului de autor

"Dreptul de autor" este o sintagma care defineste legislatia ce se refera la protectia operelor de creatie. Prin "operă de creatie" se întelege orice creatie intelectuala, incluzând aici atat lucrarile stiintifice si tehnice, cat si cele datorate imaginatiei: literatura, pictura, muzica, arhitectura, coregrafie etc).
Dreptul de autor rezerva autorilor operelor de creatie dreptul exclusiv de a autoriza folosirea operei lor în orice mod. Prin aceasta se confera operelor de creatie calitatea unui bun care poate fi cedat sau transferat intr-un mod analog bunurilor materiale.
Cele două premize fundamentale pe care se bazeaza dreptul de autor se gasesc în drepturile fundamentale ale omului, consemnate ca atare în Declaratia universala a drepturilor omului.

"Ca şi alte opere protejate, programele pentru calculator sunt opere de creaţie intelectuală (conform Art. 7 din lege), rezultat nu al unei munci mecanice, executate cu mijloace tehnice obişnuite sau cu ajutorul unor cunoştinţe ce stau la îndemâna oricui"

Cred ca asta cautati?sau ma insel?:hm:
Multumesc pentru precizari. Totusi banuiesc ca drepturile mecanice nu sunt in totalitate echivalente cu drepturile de autor propriu-zise. In legislatia anglo saxona vad ca exista distinctia intre mechanical rights si master rights. De aceea ma gandeam ca poate si in legislatia (sau macar in doctrina) noastra trebuie sa existe referinte cu privire la ce ar putea insemna drepturi mecanice.
Poate totusi reuseste cineva sa imi dea un raspuns sau macar o referinta legata de vreo prevedere legata de aceste drepturi sau macar o caracterizare teoretica.
Daca puteti sa detaliati putin situatia care va macina...aveti sanse sa obtineti raspunsuri corecte.Daca nu...:((
Drepturile mecanice nu apar in nici un act legislativ.Ele sunt asociate sau interpretate.De aceea v-am rugat sa fiti mai clar.

În legătură cu muzica, drepturile mecanice sunt drepturile de a produce şi de a distribui o înregistrare fizică muzicală, cum ar fi un CD. Acest drept aparţine iniţial compozitorului cântecului la momentul creaţiei sale, dar în mod obişnuit este acordat unui editor muzical.

Acest drept face obiectul unei licenţe obligatorii statutare care permite oricui să înregistreze lucrarea, cu condiţia să plătească drepturile de autor reglementare.

Sper sa va fie de folos
Ultima modificare: Vineri, 14 August 2009
Gabriela Mitroi, Manager de securitate
Cred ca este vorba despre drepturile producatorilor de inregistrari. Master rights sunt drepturile autorilor, iar mechanical rights sunt drepturile celor licentiati sa reproduca si sa valorifice operele autorilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul de autor stanciuu_auco stanciuu_auco am fost asociata cu un indivd, in timpul asocierii am apelat la o firma sa ne faca un site folosind un CD-catalog pentru piese pe care il detine toata ... (vezi toată discuția)
Corectura text literar - contract drepturi de autor arosca arosca Buna ziua, Va rog sa imi comunicati daca partea de corectura pentru texte literare si pentru documentele traduse intra sub incidenta drepturilor de autor. Imi ... (vezi toată discuția)
Folosirea unei fotografii fara consimtamantul autorului MarianG MarianG Buna seara! Am nevoie de sfatul vostru intr-o problema delicata. O cantareata relativ cunoscuta si-a ilustrat interviul acordat unui ziar monden cu o ... (vezi toată discuția)