Am doua situatii neplacute cu sediile sociale ale altora in casele mele. Concret:
1. Acum 10 ani am cumparat un apartament. De cand cu discutia cu cladirile mixte, m-am interesat la registrul comertului si am aflat ca la mine acasa au sediul social doua firme ale fostului proprietar. Am dat declaratie la taxe si impozite ca nu se desfasoara activitate economica, dar acum as vrea sa si scap de ele din apartament
2. Mai am o garsoniera, care a fost inchiriata cu 5 ani in urma unei firme care si-a declarat aici sediul social. Contractul a expirat de 4 ani si nu a fost reinnoit, dar sediul ei inca figureaza aici, am verificat. As vrea sa scap si de aceasta.
Intrebarea e cum scap de ele legal si ce costuri ar fi?
Mentionez ca poate cu persoana care mi-a vandut casa acum 10 ani as putea lua legatura, desi nu sunt sigur, dar de cel cu firma de la garsoniera e exclus sa mai pot da, ca n-a mai raspuns de atunci niciodata la telefon.
Va rog spuneti-mi unde trebuie sa ma adresez, ce acte trebuie sa duc si cat m-ar costa aproximativ ca sa scap de aceste sedii. De asemenea, spuneti-mi daca dau de fosta proprietara ce ar trebui sa faca ea ca sa mute sediile de aici, poate ar fi mai simplu si e dispusa sa ma ajute (firmele ei figureaza cu activitate intrerupta de ceva ani). Multumesc
Radiera sediului social se va face de catre registrul comertului la care s-a facut inmatricularea societatii in baza unei hotarari judecatoresti definitive. Temeiul este art. 25 din Legea nr. 26/1990 privind registrul comertului.
Art. 25:
(1) Orice persoană fizică sau juridică prejudiciată ca efect al unei înmatriculări ori printr-o menţiune în registrul comerţului are dreptul să ceară radierea înregistrării păgubitoare, în tot sau numai cu privire la anumite elemente ale acesteia, în cazul în care prin hotărâri judecătoreşti irevocabile au fost desfiinţate în tot sau în parte sau modificate actele care au stat la baza înregistrării cu privire la care se solicită radierea, dacă prin hotărârea judecătorească nu a fost dispusă menţionarea în registrul comerţului.
(2) Cererea se depune şi se menţionează în registrul comerţului la care s-a făcut înmatricularea comerciantului. În termen de 3 zile de la data depunerii oficiul registrului comerţului înaintează cererea tribunalului în a cărui rază teritorială se află sediul comerciantului, iar în cazul sucursalelor înfiinţate în alt judeţ, tribunalului din acel judeţ.
(3) Tribunalul se pronunţă asupra cererii cu citarea oficiului registrului comerţului şi a comerciantului.
(4) Hotărârea judecătorească de soluţionare a cererii poate fi atacată numai cu recurs, iar termenul de recurs curge de la pronunţare, pentru părţile prezente, şi de la comunicare, pentru părţile lipsă.
(5) Oficiul registrului comerţului va efectua radierea şi va publica hotărârea judecătorească irevocabilă în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, pe cheltuiala părţii care a introdus cererea. În acest scop, instanţa va comunica oficiului registrului comerţului hotărârea judecătorească, în copie legalizată, cu menţiunea rămânerii irevocabile.
De preferat ar fi sa discutati cu fostul proprietar si cu societatea care are sediul stabilit in garsoniera si sa efectueze acestia demersurile in vederea schimbarii sediilor. Asa ar fi mult mai usor si nu ar implica niciun demers din partea dumneavoastra. Daca nu reusiti pe cale amiabila, aceasta este procedura.
Trebuie introduse actiuni in evacuare. Hotararile judecatoresti trebuie apoi inregistrate in Registrul comertului. Asta inseamna onorariu avocat + taxe timbru + cheltuieli de registru. Pe scurt, multa bataie de cap de care nu vreti sa aveti parte decat daca vreti sa inregistrati un alt sediu social in imobilele respective.