Iata ce prevede legea 26/1990 ca mod e solutionare pentru astfel de cazuri:
Art. 25. - (1) Orice persoană fizică sau juridică prejudiciată ca efect al unei înmatriculări ori printr-o menţiune în registrul comerţului are dreptul să ceară radierea înregistrării păgubitoare, în tot sau numai cu privire la anumite elemente ale acesteia, în cazul în care prin hotărâri judecătoreşti irevocabile au fost desfiinţate în tot sau în parte sau modificate actele care au stat la baza înregistrării cu privire la care se solicită radierea, dacă prin hotărârea judecătorească nu a fost dispusă menţionarea în registrul comerţului.
(2) Cererea se depune şi se menţionează în registrul comerţului la care s-a făcut înmatricularea comerciantului. În termen de 3 zile de la data depunerii oficiul registrului comerţului înaintează cererea tribunalului în a cărui rază teritorială se află sediul comerciantului, iar în cazul sucursalelor înfiinţate în alt judeţ, tribunalului din acel judeţ.
(3) Tribunalul se pronunţă asupra cererii cu citarea oficiului registrului comerţului şi a comerciantului.
(4) Hotărârea judecătorească de soluţionare a cererii poate fi atacată numai cu recurs, iar termenul de recurs curge de la pronunţare, pentru părţile prezente, şi de la comunicare, pentru părţile lipsă.
(5) Oficiul registrului comerţului va efectua radierea şi va publica hotărârea judecătorească irevocabilă în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, pe cheltuiala părţii care a introdus cererea. În acest scop, instanţa va comunica oficiului registrului comerţului hotărârea judecătorească, în copie legalizată, cu menţiunea rămânerii irevocabile.
Iata si prevederile art. 38 si 39 din aceeasi lege:
Art. 38. - (1) Orice firmă nouă trebuie să se deosebească de cele existente.
(2) Când o firmă nouă este asemănătoare cu o alta, trebuie să se adauge o menţiune care să o deosebească de aceasta, fie prin desemnarea mai precisă a persoanei, fie prin indicarea felului de comerţ exercitat sau în orice alt mod.
Art. 39. - (1) Oficiul registrului comerţului va refuza înscrierea unei firme care, neintroducând elemente deosebite în raport cu firme deja înregistrate, poate produce confuzie cu acestea.
Bafta!
Deci va trebui sa depun o cerere la ORC la care s-a facut inmatricularea celeilalte societati, cerere prin care cer radierea numelui respectivei societati?
Daca anexez cererii actele prin care s-a infiintat societatea mea (mult inaintea celeilalte cu acelasi nume) + certificat de inregistrare a marcii la O.S.I.M, certificari si premii e suficient?
Aveti cumva un model orientativ pentru intocmirea unei astfel de cereri? :)
Oare va conta faptul ca, desi firma cealalta are acelasi nume, e SRL si nu S.A ca firma mea, si are un obiect de activitate diferit?:stunned:
Cred ca in primul rand ar trebui sa mergeti la ORC -ul unde este inmatriculata societatea dvs. Acolo poate gasiti si un model de cerere.Sigur va veti intemeia cererea pe dovezile pe care le aveti.Este posibil sa nu fie nevoie sa va deplasati la ORC-ul celeilalte societati. Fie depuneti la oficiul dvs. cererea si ei o trimit oficiului competent, fie o trimiteti prin posta cu confirmare de primire
Bafta!