Justitiarul711 a scris:
De la data la care functionarul public a depus nota explicativa superiorului ierarhic, care este termenul in care functionarul trebuie sa fie citat in comisia de disciplina?
Luarea unei note explicative de către superiorul ierarhic nu înseamnă, în mod automat, şi sesizarea comisiei de disciplină. Dacă acest superior nu este conducătorul instituţiei publice, pot exista mai multe variante:
-explicaţiile date de funcţionar în nota explicativă sunt considerate mulţumitoare şi nu există nicio consecinţă pentru funcţionar;
-superiorul ierarhic nu este mulţumit de explicaţiile date de funcţionar. În această situaţie, poate să discute cu cel care conduce instituţia. Acesta din urmă poate aplica direct sancţiunea prevăzută la art. 77, alin. (3), lit. a) din Legea nr. 188/1999, sau poate sesiza comisia de disciplină.
Aici este de menţionat faptul că H.G. nr. 1344/2007 permite superiorului ierarhic să facă el singur sesizare la comisia de disciplină, însă eu nu am întâlnit situaţii în care şefii de birouri sau de servicii să îşi asume singuri această responsabilitate.
Sesizarea se depune la registratura instituţiei publice şi se transmite secretarului comisiei de disciplină în termen de maximum 3 zile lucrătoare. Acesta o înregistrează la comisia de disciplină şi o înaintează preşedintelui comisiei în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la data înregistrării. Preşedintele comisiei de disciplină fixează cu celeritate termenul primei şedinţe a comisiei de disciplină, termen la care se discută aspectele prevăzute la art. 29 din H.G. nr. 1344/2007. De-abia după aceea vor fi citaţi, în vederea audierii, persoana care a formulat sesizarea şi a funcţionarului public a cărui faptă a fost sesizată ca abatere disciplinară, precum şi alte persoane, după caz.
Justitiarul711 a scris:
Functionarul public nu ar trebuit sesizat in scris daca exista sau nu vreo sesizare la comisia de disciplina pe numele sau?
Nu. Va afla atunci când va primi citaţia şi sesizarea.
Justitiarul711 a scris:
Care este termenul in care superiorul se poate folosi de acea nota explicativa?
Nu există un astfel de termen însă, dacă este sesizată comisia de disciplină, aceasta este obligată să aplice sancţiunea disciplinară în termen de cel mult 1 an de la data sesizării ei, dar nu mai târziu de 2 ani de la data săvârşirii abaterii disciplinare. Prin urmare, superiorul ierarhic nu poate să ia o notă explicativă pe care să o ţină cu anii în sertar fără să ia nicio decizie.