poate avocatul meu sa studieze dosarul in cursul urmaririi penale? suntem inca in faza de urmarire penala iar eu sunt inculpat, inca nu s-a emis rechizitoriul
Despre continutul dosarului navocatul urmeaza a fi instiinata pentru a va face apararea, insa consultarea propriu-zisa nu poate avea loc decit daca vi se va prezenta materialul de urmarie penala
Nu poate consulta dosarul nimeni, aparatorul are dreptul numai din momentul prezentarii materrialului de urmarire penala care se definitiveaza prin rechizitoriu si trimitere spre judecata.
"Cine vrea sa acuze trebuie sa aiba dovezi"-"Qui accusare volunt probationes habere debent"
Art.171 c.pr pen.
"Invinuitul sau inculpatul are dreptul sa fie asistat de aparator in tot cursul urmaririi penale si al judecatii,iar organele judiciare sunt obligate sa ii aduca la cunostinta acet drept"
Art.172 c.pr.pen.
"In cursul urmaririi penale aparatorul invinuitului sau inculpatului are dreptul sa asiste la efectuarea oricarui act de urmarire penala si poate formula cereri si depune memorii.Lipsa apartorului nu impiedica efectuarea actului de urmarire penala,daca exista dovada ca apartorul a fost incunostintat de deta si ora efectuarii actului.
Cand asistenta juridica este obligatorie,organul de urmarire penala va asigura prezenta aparatorului la ascultarea inculpatului.
............................................................................................................................................................................."
Cred ca prevederile legale citate mai sus,nu mai pot da nastere la nici un alt comentariu.
Nelamuriri
cristiursa
1daca nu e inceputa urmarirea penala organele de urmarire sunt obligata sa aduca la cunostinta unei persoane dreptul de a avea aparator spre ex. luarea unei ... (vezi toată discuția)