avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Recuperare drepturi banesti de la angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Recuperare drepturi banesti de la angajator

Buna ziua. Va rog mult sa ma ajutati intr-o problema foarte importanta pentru mine. Lucrez la o societate (un SRL) al carei unic actionar este, in acelasi timp, actionar la mai multe societati. Firma unde lucrez eu este intr-o situatie financiara extrem de critica. Nu ni s-a platit salariul de o luna de zile (nici perspective de a se face rost de bani nu se intrevad) si, poate mai grav, este ca nu au fost achitate contributiile la CAS, CASS, somaj (desi noua, salariatilor, ni s-au retinut sumele aferente). Intrebarea mea este daca, in cazul falimentului firmei, imi pot recupera drepturile - ma refer aici la salarii restante, plata concediului de odihna neefectuat, plata contributiilor, eventual salariul compensatoriu. Precizez ca firma detine doar active nesemnificative ca valoare, dar actionarul sau unic(este vorba despre o organizatie) are active (inclusiv imobiliare). Asadar, as vrea sa stiu daca drepturile salariatilor pot fi recuperate din patrimoniul actionarului firmei, chiar daca acest patrimoniu face parte din capitalul social al altor societati. Stiu ca mesajul suna cam alambicat, dar sper ca am reusit sa exprim ideea. Va rog mult sa ma ajutati, pentru ca sunt foarte ingrijorata de faptul ca nu imi voi putea recupera drepturile. Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: alex68 , utilizator 09:35, 14 August 2009
1. Petitie la ITM.
2. Actiune in instanta.
3. Contacati un avocat care sa va reprezinte interesele
Stiu ca rezolvarea este pe calea instantei. Intrebarea mea era, insa, alta, si anume cea pe care am enuntat-o in mesajul initial. Multumesc.
In cazul falimentului societatii, aveti posibilitatea de a va recupera drepturile salariale restante (salarii, plati compensatorii, compensarea in bani a CO neefectuatetc). Nu aveti cum sa va recuperati contributiile , intrucat aceste sunt de datoria institutiilor statului sa-si recupereze aceste sume.
Va multumesc mult. In ceea ce priveste recuperarea contributiilor, mi-ati spus ca este de datoria statului sa-si recupereze sumele respective. In aceste conditii, in ce situatie ma gasesc eu? Cand imi pot depune, de pilda, dosarul pentru somaj (neavand acele contributii platite, ce-i drept, nu din vina mea, dar nu cred ca asta conteaza). Multumesc.
Fata de asemenea situatii se impun cateva clarificari. Pe de o parte este important sa se afle daca angajatorul a transmis catre casa teritoriala de pensii declaratiile nominale privind proprii salariati, acestea fiind punctul de plecare in realizarea drepturilor garantate de Legea nr. 19/2000, modificata si completata. Acest lucru se poate face la casa de pensii de la sediul angajatorului, solicitand certificate privind stagiul de cotizare.

De asemenea, precizam ca, in ceea ce priveste dreptul la pensie, neplata contributiei nu afecteaza realizarea acestui drept. Problema se pune insa in cazul contributiei de sanatate, care trebuie achitata integral pentru ultimele 6 luni, in vederea recunoasterii calitatii de asigurat, asa cum rezulta din prevederile art. 259 alin. (7) din Legea nr. 95/2006 privind asigurarile sociale de sanatate, modificata si completata.

In ceea ce priveste persoana in cauza, plata din mana a contributiilor nu este solutia corecta si utila, cu atat mai mult cu cat institutiile gestionare au interes in recuperarea intregii creante.

Recuperarea creantelor privind contributiile sociale, reprezinta apanajul institutiilor statului iar actiunea lor vizeaza platitorul (angajatorul) care are obligatia de a calcula, retine si vira contributia datorata de angajat si de a calcula si vira contributia datorata de angajator.

Modalitatea corecta si eficienta prin care poate actiona salariatul este declansarea unui litigiu de munca care sa vizeze neexecutarea contractului de munca de catre angajator, prin neindeplinirea obligatiei de a plati contributiile sociale aferente veniturilor salariale realizate de angajat. Actiunea va viza toate contributiile sociale datorate.

De asemenea, aveti deschisa calea sesizarii ANAF in legatura cu neplata contributiilor sociale, ceea ce poate declansa un control de specialitate.

Alte discuții în legătură

Contributii neplatite de angajator cristina ciocirlan cristina ciocirlan Buna ziua. Lucrez in cadrul unui institut de cercetare. Salariile nu s-au mai dat de 2 luni si am inteles ca unitatea nu are nici conteributiile la stat ... (vezi toată discuția)
Angajatorul nu a platit salariile de pe luna decembrie-ianuarie ... diadora.74.sb diadora.74.sb Angajatorul NU a platit salariile de pe luna decembrie-ianuarie si nici contributiile catre CAS, pensii nu sunt platite incepand cu luna noiembrie 2022. Ce ... (vezi toată discuția)
Asigurari salariale retinute si nevirate de angajator anghel75 anghel75 Buna ziua, 1. In urma unui litigiu de munca in instanta am castigat o diferenta a drepturilor banesti pentru o perioada de 16. luni( perioada ... (vezi toată discuția)