avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu de boala initial
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu de boala initial

in luna mai am primit concediu de boala initial de la medicul de familie pe care ar fi trebuit sa prelungesc, dar din motive bureaucratice nu am reusit (trebuie sa inregistreszi la medicul de specialitate cu 2-3 saptamini inainte si asta nu mi-a zis nimeni). Intrebarea este daca in luna urmatoare (iunie) medicul de familie poate sa dea inca un initial pentru aceeasi boala cu aceasi cod de diagnostic ca luna trecuta? Medicul zice ca nu poate sa dea consecutiv initial cu acceasi cod diagnostic. De ce?
Cel mai recent răspuns: ContSters391349 , utilizator 21:08, 27 Mai 2016
Trebuia sa va spuna medicul de familie si textul de lege care ii interzice acest lucru.
Motivul se afla in prevederile Normelor de aplicare a OUG nr. 158/2005:

ART. 37
(1) În situaţia în care unui asigurat i se acordã în aceeaşi lunã douã sau mai multe concedii medicale pentru afecţiuni diferite, fãrã întrerupere între ele, indemnizaţia pentru incapacitate temporarã de muncã se calculeazã şi se plãteşte separat, iar plata se suportã conform art. 12 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005.
(2) În situaţia în care unui asigurat i se acordã douã sau mai multe concedii medicale pentru aceeaşi afecţiune, fãrã întrerupere între ele, durata lor se cumuleazã, iar plata se suportã conform art. 12 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 . În aceastã situaţie, la calculul indemnizaţiilor pentru certificatele de concediu medical în continuare se menţine baza de calcul determinatã pentru certificatul de concediu medical iniţial.
(3) În situaţia în care unui asigurat i se acordã în aceeaşi lunã douã certificate de concediu medical, care se suprapun pentru o anumitã perioadã, indemnizaţia se calculeazã dupã cum urmeazã:
a) pentru primul certificat de concediu medical, indemnizaţia se va calcula numai pentru zilele cuprinse între data începerii valabilitãţii acestuia şi data începerii valabilitãţii celui de-al doilea certificat medical, iar pentru zilele rãmase peste care se suprapune perioada celui de-al doilea certificat medical se va înscrie în rubrica «Observaţii» a certificatului de concediu medical «Suprapunere cu CM seria .....nr. ..............»;
b) pentru al doilea certificat medical, a cãrui începere se suprapune peste perioada de valabilitate a primului certificat medical, indemnizaţia se calculeazã în mod corespunzãtor, pentru toate zilele cuprinse în perioada de valabilitate a acestuia.
(4) În situaţia în care unui asigurat i se acordã certificat de concediu medical pentru o anumitã perioadã, iar asiguratul doreşte sã îşi reia activitatea profesionalã înainte de expirarea perioadei de valabilitate a certificatului de concediu medical, este obligatorie modificarea acestuia, în mod corespunzãtor, de cãtre medicul prescriptor.


Al doilea certificat medical nu poate fi considerat "initial" daca are acelasi cod de diagnostic si incepe in ziua urmatoare terminarii primului.

Medicul de familie nu poate acorda prea mult concediu medical:


ART. 25
(1) Medicii de familie au dreptul de a elibera certificate de concediu medical pentru incapacitate temporarã de muncã cu durata de cel mult 10 zile calendaristice, în una sau mai multe etape.
(2) În cazul menţinerii incapacitãţii temporare de muncã pentru aceeaşi afecţiune, concediul medical se poate prelungi de cãtre medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital, în caz de internare, în etape succesive de maximum 30 de zile calendaristice, pânã la 90 de zile calendaristice în decursul unui an, socotit de la prima zi de îmbolnãvire.
(3) Durata cumulatã a concediilor medicale acordate de medicul de familie pentru un asigurat pentru incapacitate temporarã de muncã nu poate depãşi 30 de zile calendaristice în ultimul an, socotite de la prima zi de îmbolnãvire, indiferent de cauza acesteia. Dupã totalizarea a 30 de zile calendaristice acordate de cãtre medicul de familie, eliberarea certificatelor de concediu medical se va face numai de cãtre medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital, în caz de internare, cu încadrarea în duratele maxime prevãzute de lege.
Buna,

In cazul meu nu ar incepe in ziua urmatoare terminarii primului pentru ca am primit de la 09.05-18.05 si fiindca nu am reusit sa merg la un doctor de specialitate (bilet de trimitere am primit) ar trebui sa-mi dea inca o data in luna iunie dar tot cu aceeasi cod de diagnostic, pentru ca problema cu care am mers la doctor tot este, nu s-a rezolvat.
Daca afectiunea persista,prezentati-va direct la medicul specialist din ambulatoriu ,in perioada de valabilitate a trimiterii de la medicul de familie de 30 de zile de la emitere.Daca este cazul,acesta va va elibera si concediul medical care va fi unul initial desigur.

"Medicul zice ca nu poate sa dea consecutiv initial cu acceasi cod diagnostic. De ce? "
ART 25(2) din Norme aplicare OUG 158/2005:
.......
2) În cazul menţinerii incapacitãţii temporare de muncã pentru aceeaşi afecţiune, concediul medical se poate prelungi de cãtre medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital, în caz de internare, în etape succesive de maximum 30 de zile calendaristice, pânã la 90 de zile calendaristice în decursul unui an, socotit de la prima zi de îmbolnãvire."

M.de familie va eliberase deja un cm pe perioada de 10 zile,durata maxim admisa de eliberare pt o transa de cm la acesta (9-18.05.2016)
Ultima modificare: Vineri, 27 Mai 2016
ContSters391349, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical nicoletacarutasu nicoletacarutasu Medicul de familie poate acoda concediu medical sau elibereaza doar trimitere catre specialist si acest elibereaza concediul? (vezi toată discuția)
Concediu medical fital fital Buna ziua. Va rog sa imi spuneti cate zile de concediu medical poate acorda medicul de familie. Va multumesc. (vezi toată discuția)
Concediu medical petro250 petro250 Buna ziua, Intrebarea mea este urmatoarea : Medicul de familie cate zile de concediu medical are dreptul sa acorde unei persoane intr-un an de zile ? Va ... (vezi toată discuția)