avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... drept de vizitare minor din afara casatoriei
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

drept de vizitare minor din afara casatoriei

Daca parintii unui minor nu sunt casatoriti (n-au fost niciodata, copilul este din afara casatoriei) si locuiesc separat (minorul locuieste cu mama), pentru stabilirea programului de vizitare a tatalui e nevoie ca ma intai copilul sa fie incredintat mamei, sau tatal poate face cerere pentru programul de vizitare independent de orice cerere de incredintare?

Actualmente, minorul este incredintat ambilor parinti (in sensul ca niciunul nu a facut vreo cerere de incredintare exclusiva) si locuieste cu mama lui, dar mama nu permite tatalui sa aiba o relatie personala cu copilul decit in conditii foarte restrictive (doar la locuinta mamei si doar in prezenta ei).

Tatal e adeptul "custodiei comune", deci nu ar vrea ca minorul sa ii fie incredintat exclusiv, pentru ca ambii parinti sunt importanti in viata unui copil. Din punct de vedere legal, vrea sa pastreze pentru minor situatia de acum. Asadar, poate cere el stabilirea unui program de vizitare fara sa afecteze "custodia comuna" din prezent?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 22:45, 20 August 2009
Va multumesc.
Chiar daca ar fi avut posibilitati de intretinere si loc stabil de munca tatal nu are nici o sansa deoarece copilul dvs este foarte mic si este imperios necesara prezenta dvs ca mama langa el.Tatal poate obtine eventual in instanta un program de vizitare a copilului ! Sau , daca dvs sunteti de acord , puteti sa ii permiteti sa il viziteze ori de cate ori poate (fiind din alta localitate) fara ca sa mai fiti nevoiti sa treceti printr-un proces (asta daca si tatal este rezonabil)
:)
Multumesc. Dar daca copilul este inregistrat pe numele tatalui pot sa-l trec pe numele meu? am nevoie de acordul tatalui?
Da.
O.G. nr. 41/2003 prevede:
Art. 7. - (1) Pentru minor, cererea de schimbare a numelui se face, dupa caz, de parinti sau, cu incuviintarea autoritatii tutelare, de tutore. Daca parintii nu se inteleg cu privire la schimbarea numelui copilului, va hotari autoritatea tutelara.
(2) Cand cererea de schimbare a numelui minorului este facuta de catre unul dintre parinti, este necesar acordul celuilalt parinte, dat in forma autentica. Acordul nu este necesar in cazul in care celalalt parinte este pus sub interdictie ori este declarat judecatoreste disparut sau decazut din drepturile parintesti.
(3) In cazul in care minorul a implinit varsta de 14 ani, cererea va fi semnata si de acesta.
(4) Pentru persoana pusa sub interdictie, cererea de schimbare a numelui se face de catre tutore, cu incuviintarea autoritatii tutelare.
(5) In cazul in care parintii copilului sunt decedati, necunoscuti, pusi sub interdictie, declarati judecatoreste morti ori disparuti sau decazuti din drepturile parintesti si nu a fost instituita tutela, in cazul in care copilul a fost declarat abandonat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, precum si in cazul in care instanta judecatoreasca nu a hotarat incredintarea copilului unei familii sau unei persoane, in conditiile legii, cererea de schimbare a numelui minorului se face de catre serviciul public specializat pentru protectia copilului din subordinea consiliului judetean ori, dupa caz, a consiliului local, al sectorului municipiului Bucuresti.
Art. 8. - (1) Schimbarea numelui de familie al minorului se poate cere o data cu schimbarea numelui de familie al parintilor sau separat, pentru motive temeinice.
(2) Schimbarea prenumelui minorului se poate cere oricand.
;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimb nume Florentina1421 Florentina1421 Am un băiat de 14 ani si sunt divorțat de 10 ani cu hotărârea judecătorească definitivă unde mi se încredințează copilul spre spre creștere și ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume minor cristian p cristian p Va rog sa-mi spuneti ce lege si ce articol din ea interzice schimbarea numelui minorului fara acordul tatalui. Multumesc (vezi toată discuția)
Schimbare nume copil Molesag Alina Molesag Alina Buna ziua. Daca sunt recasatorita ,pot schimba numele copilului ca al meu fara sa decad tatal din drepturi?are 10 ani (vezi toată discuția)