Cazul meu este in fapt dupa cum urmeaza ....tata a muril in anul 1996 si suntem 4 frati ,daca mama nu a facut succesiune dupa tatal meu poate sa ma desmosteneasca, sa lase mostenirea celorlalti frati sau unuia dintre ei ?
Multumesc aniticipat!
In legislatia noastra, nu exista dezmostenire.Sotul supravietuitor si copii, sunt mostenitori rezervatari, si vin la mostenire impreuna.Parintii sunt mosteniti de copii, in parti egale (impreuna si cu cei din casatorii anterioare sau nelegitimi recunoscuti)Nu poate fi omis niciun copil prin testament.
Dezmoştenirea ca efect al testamentului există, dar numai în limitele cotătăţii disponibile, dispoziţiile testamentare care aduc atingere rezervei putînd fi supuse reducţiunii la cererea moştenitorului rezervatar.
Mama nu poate dispune decît asupra cotei ei de bun propriu şi asupra cotei moştenite de ea de la soţ. Restul se cuvine copiilor. Pentru ca mama să poate dispune încă din timpul vieţii, prin acte între vii, trebuie stabilite cotele amintite, prin dezbaterea succesiunii după soţ. Prin testament, ea ar putea lăsa cotitatea disponibilă fără a se mai dezbate succesiunea după defunct, urmînd ca la decesul ei să se dezbată ambele succesiuni.
cu privire la cota pe care o mosteniti de pe urma tatalui dvs,mama dvs nu poate sa dispuna prin nici o modalitate cu conditia ca dvs sa faceti dovada ca ati acceptat succesiunea de pe urma tatalui dvs.Cu privire la cota pe care o detine mama dvs, acesta poate sa faca ce doreste.Nimeni nu este obligat sa lase mostenire.
Succesiune
ContSters98379
Buna. Acum cateva luni a murit tatal meu. A ramas un apartament, noi suntem 3 frati. Mama vrea sa-mi lase mie apartamentul, cu conditia sa am grija de ea., eu ... (vezi toată discuția)
Testament
ionutyahoocoom
buna dimineata ...tatal meu inainte sa decedeze a lasat testament fratelui meu pe casa parinteasca si mai multe terenuri arabile fratele meu dezbate ... (vezi toată discuția)