avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 723 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune- renuntare la teren/consecinte?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune- renuntare la teren/consecinte?

Suntem 3 frati si cu mama care mostenim dupa tatal meu . Fratele meu vrea ca noi trei sa renuntam la cele 2 terenuri in curs de mostenire pentru el si el sa renunte la cota din apartament care ii apartine . Eu mai detin si un testament in care primesc o suma de bani. Mai intereseaza daca renunt la teren inseamna ca renunt la toata cota din masa succesorala dupa tata ? Daca fratele meu renunta la cota lui de apartament ne revine noua celor 3 sau o culege fiul lui major ? Mentionez nu s-a incheiat succesiunea si nu s-a facut partajul . Au trecut 8 luni decat tata a decedat .si am semnat deja ca am acceptat mostenirea
Daca va intelegeti asupra bunurilor se face un partaj notarial in care se mentioneaza ce ia fiecare din mostenire.Fratele va lua terenul iar ceilalti mostenitori (mama si ceilalti doi copii) vor lua apartamentul ramanand in indiviziune pe intreg. In ce priveste suma de bani ea va putea ramane la dvs. daca nu incalca rezerva succesorala.Prezentati testamentul si actele de proprietate unui avocat pentru calcule.
Multumesc mult pentru raspuns. Am o intrebare daca din 3 persoane doua renunta la succesiune si a treia nu , poate fii obligata ? Corina 6
Renuntarea nu se refera la anumite bunuri, ci este pur si simplu ( ati renuntat, nu mai sunteti considerat mostenitor). Ca sa impartiti cum doriti bunurile trebuie sa acceptati toti succesiunea si ulterior sa va partajati cum doriti. Testamentul, asa cum bine a spus si doamna avocat este valabil doar daca nu incarca rezerva succesorala sau daca ceilalti mostenitori sunt de acord cu el.
CAPITOLUL I
Transmisiunea moştenirii

SECŢIUNEA a 3-a
Renunţarea la moştenire
Art. 1121
Efectele renunţării
(1) Succesibilul care renunţă este considerat că nu a fost niciodată moştenitor.
(2) Partea renunţătorului profită moştenitorilor pe care i-ar fi înlăturat de la moştenire sau celor a căror parte ar fi diminuat-o dacă ar fi acceptat moştenirea.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune corina stancu corina stancu tata a murit, mama traieste si noi sintem 2 copii. daca exista un testament facut intre cei 2 soti (prin care isi lasa unul altuia bunurile dupa moarte), este ... (vezi toată discuția)
Bună ziua,vă rog să i-mi spuneti dacă am înțeles corect ... 21mai1964 21mai1964 Bună ziua,vă rog să i-mi spuneti dacă am înțeles corect urmatoarea problema::doi soți fără copii au facut testament iar dupa decesul unuia dintre ... (vezi toată discuția)
Partaj succesoral ASOS90 ASOS90 Buna ziua, Am o intrebare privind partajul succesoral. Mama a decedat in luna februarie, pentru a face partajul succesoral m-am hotarat ca fratele meu sa imi ... (vezi toată discuția)