avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 652 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme succesiune

Buna ziua!

Am o problema destul de complicata la care caut raspuns si sper sa il gasesc la dumneavoastra.
Sotul mamei mele a decedat in urma cu o saptamana. Au fost casatoriti 36 de ani, timp in care ambii au avut locuri de munca, acum fiind pensionari. Mama a achizitionat cu credit bancar un apartament inainte cu 7 ani de casatoria cu defunctul, apartament pe care l-a vandut anul trecut in luna septembrie, majoritatea banilor obtinuti din vanzarea acestuia fiind investiti in renovarea unei proprietati a defunctului obtinuta in timpul casatoriei cu mama mea. In urma defunctului asadar, a ramas ca masa succesorala teren+constructie (cea in care mama si-a investit banii) si un autoturism de teren + bunuri mobile constand in electronice si electrocasnice. Defunctul are 3 frati in viata care evident vor parte din masa succesorala.
Imi puteti spune, in mare, ce cota parte revine fiecaruia dintre acestia si daca se tine cont de faptul ca mama mea a investit 20000 euro in renovarea proprietatii ce face parte din masa succesorala?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 17:21, 28 Mai 2016
Mama dvoastra trebuie sa prezinte dovezi ca banii obtinuti din vanzarea bunului propriu au fost investiti in renovarea bunului comun.

Din relatare se intelege ca nu au avut copii iar constructia a fost edificata in timpul casatoriei, prin urmare se considera bun comun.

Terenul pe care s-a construit imobilul apartinea sotului anterior casatoriei sau a fost dobandit in timpul casatoriei? La fel si autoturismul, a fost dobandit in timpul casatoriei?

Sotul supravietuitor va obtine din cota sotului decedat o cota de 1/2 iar cealalta jumatate se va imparti intre cei 3 frati care sunt colaterali privilegiati.

Mama va detine si cota ei de 1/2 din bucurile dobandite in timpul casatoriei.

Masa succesoarala se poate imparti si amiabil in sensul ca fratii defunctului pot renunta in favoarea celei care a fost timp de 36 de ani sotia fratelui decedat.

Acum depinde si de relatiile dintre ei, daca cumnatii vor fi de acord sa renunte.
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Mai 2016
cyan, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dare in plata si succesiune norii01 norii01 Buna ziua, Fratele meu decedat are un proces pentru dare in plata o casa cu teren, la care a platit o parte din suma de 45 mii euro bancii . Creditul ... (vezi toată discuția)
Succesiune IONY1972 IONY1972 Buna seara! Mama a decedat acum 7 ani,tatal a decedat de curand.Suntem 2 frati dintre care unul din prima casatorie a tatalui (nu infiat).Mentionez ca nu s-a ... (vezi toată discuția)
Proceduri si pasi de urmat succesiune letipop letipop este vorba de urmatoarea situatie: cum trebuie sa procedeze copiii legitimi majori in cazul decesului tatalui care este recasatorit de 9 ani, si nu are alti ... (vezi toată discuția)