avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 859 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Chiriasii au voie sa participe la intalnirile ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Chiriasii au voie sa participe la intalnirile Asociatiei?

Buna ziua.
Doresc sa va cer parerea intr-un subiect delicat. Parintii mei sunt chiriasi intr-o garsoniera din zona Kogalniceanu iar administratorul de bloc le refuza participarea la sedintele cu proprietarii, chiar daca ei au acordul de reprezentare din partea proprietarului pe o declaratie cu semnatura.
De asemenea, administratorul care se ocupa si de facturare si cheltuieli lunare nu prezinta de cand sunt parintii mei aici (de aproape 3 ani) nici un desfasurator la afizier cu cheltuielile pe scare defalcate - cat e lift, cat e femeia de serviciu, cat e apa etc.
Parintii mei primesc doar suma totala de platit si nu li se ofera - desi au cerut de nenumarate ori - o explicatie a cheltuielilor.

1. Imi puteti spune care sunt drepturile lor sa pretinda sa vada exact unde se duc banii lor in fiecare luna?
2. De asemenea, in baza carei legi - pe care am dori sa o citim - functioneaza o astfel de asociatie de bloc sau acest administrator de bloc care pare ca face f multe abuzuri?
3. Au dreptul sa participe la intalnirile lunare sau trimestriale convocate de administrator? Pentru ca li s-a refuzat accesul cu subiect si predicat.
Cred ca toata taria ca acest administrator fura si deturneaza bani intrucat frecvent le sunt ceruti bani pt inmormantarea nu stiu carui vecin - pe care ai mei nu l-au cunoscut niciodata, are instituit un regim de teroare si nimeni altcineva din bloc nu vorbeste de abuzuri, desi pe la colt, toti le discuta.

Multumesc pentru sprijin.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 09:24, 2 Iunie 2016
Reprezentantul asociatiei de proprietari este presedintele asociatiei si lui ii trebuie cerute explicatiile si nu administratorului.

Legislatia specifica asociatiilor de proprietari este reprezentata in principal de Legea 230/2007 si HG1588/2007 care sunt normele de aplicare ale L230.

L230/2007 a mai fost modificata de la aparitie, aparand obligatii chiar in privinta modului de afisare a listelor de plata (in ceea ce priveste explicarea cheltuielilor, etc.)

Puteti sesiza situatia serviciului specializat de relatii cu asociatiile de proprietari din cadrul primariei, cred ca este sector 5 in zona Kogalniceanu.

L230/2007 actualizata
[ link extern ]

HG1588/2007 actualizata
[ link extern ]
parintii dumneavostra sunt locatari in acel bloc: ei traiesc acolo, platesc si, normal, trebuie sa fie informati. Fiind chiriasi nu au drept de vot in adunarile generlae, dar in rest ei sunt consumatori si platesc acele consumuri.

Pare ca acel administrator e un fel de tartor: adresati-va presedintelui.
amvirdan a scris:

parintii dumneavostra sunt locatari in acel bloc: ei traiesc acolo, platesc si, normal, trebuie sa fie informati. Fiind chiriasi nu au drept de vot in adunarile generlae, dar in rest ei sunt consumatori si platesc acele consumuri.

Eu am inteles din postarea autoarei topicului ca parintii au
...chiar daca ei au acordul de reprezentare din partea proprietarului pe o declaratie cu semnatura.

Banuiesc ca acea declaratie cu semnatura este de fapt o imputernicire de administrare, deci acolo, chiriasilor li se ingradesc niste drepturi.

Ca acea declaratie cu semnatura sa fie cat mai buna, ar trebui sa fie facuta prin notariat - daca situatia o permite, costa 20-30 lei. O copiati o prezentati si o inregistrati la registratura asociatiei.
Da, se pare ca administratorul respectiv ar trebui sanctionat, daca nu, chiar schimbat!
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legislatie parti comune la bloc cprn1992 cprn1992 buna ziua! care este legea ce stipuleaza despre partile comune la care au dreptul toti locatarii de la bloc? multumesc!! (vezi toată discuția)
Montaj gratii la balconul unui parter Bogdan_86 Bogdan_86 In ce conditii un locatar isi poate monta gratii la parter? Respectivul apartament a fost recent pradat de hoti, iar proprietarul, pentru a se asigura, si-a ... (vezi toată discuția)
Numar de persoane la intretinere lorena_2909 lorena_2909 Am o garsoniera in care nu locuieste nimeni si mi s-a spus de presedintele asociatiei ca nu pot trece 0 persoane la intretinere cu toate ca nu sta nimeni acolo ... (vezi toată discuția)