avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 494 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pfa si indemnizatie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pfa si indemnizatie

Buna ziua, ma aflu intr-o situatie in care am nevoie de niste lamuriri daca se poate.
lucrez de 2 ani si 8 luni intr o firma si mi s-a propus o modificare de functie si eu nu doresc, vreau sa imi iau zilele concediu ramase si asta ar insemna ca de la 23 iunie eu sa nu mai lucrez la aceasta firma.Daca sunt gravida , am inteles ca in ultimele 24 de luni trebuie sa am 12 lucrate , beneficiez de indemnizatie nu?
Eu mi-as face un pfa ca sa am un loc de munca,nu mi-as cauta altceva, mi s-ar adauga veniturile lunare nu?si pentru un pfa cu activitate comert ce ar fi mai ok?veniturile declarate real sau un sistem fix?precizez ca as face acest pfa pt un salar mediu nu pt vanzari mari .si ar trebui sa platesc pensia si sanatatea si 16% din prifit nu? cam astea ar fi costurile mele ..?Multumesc mult
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:05, 30 Mai 2016
1. Daca veti naste dupa 1 iulie 2016 pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta trebuie ca in cele 24 de luni premergatoare nasterii copilului sa aveti 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

2. Nu este obligatoriu ca la data cand solicitati indemnizatia pentru CCC sa fiti angajata.

3. La calculul indemnizatiei pentru CCC se au in vedere toate veniturile profesionale impozabile din cele 12 luni eligibile.
Camelia20041988 a scris:

...
Eu mi-as face un pfa ca sa am un loc de munca,nu mi-as cauta altceva, mi s-ar adauga veniturile lunare nu?si pentru un pfa cu activitate comert ce ar fi mai ok?veniturile declarate real sau un sistem fix?precizez ca as face acest pfa pt un salar mediu nu pt vanzari mari .si ar trebui sa platesc pensia si sanatatea si 16% din prifit nu? cam astea ar fi costurile mele ..?Multumesc mult

1. Cred ca mai avantajos este impozitarea în sistem real.

2. Din 2016, PFA vor plăti obligatoriu și contribuţiile de asigurări sociale (CAS) -- 10,5% sau 26,3%, conform opțiunii acestora -- calculat la venitul net obținut, pe lângă contribuțiile de asigurări sociale de sănătate CASS de 5,5%.
www.avocatnet.ro/content/art...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa şi contribuţiile sociale 2016 - articol avocatnet Laura Ciobeica Laura Ciobeica Persoanele fizice autorizate (PFA) trebuie sa plătească pentru veniturile pe care le realizează un impozit de 16%. În plus, această categorie de ... (vezi toată discuția)
Daca am o luna intrerupere in munca pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului? valieu valieu o sa nasc undeva prin septembrie 2012 dar cele 12 luni anterioare sunt cam problematice.pe luna octombrie 2011 am apucat sa muncesc 3 zile si am inteles ca se ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie concediu de crestere copil Aryyanna Aryyanna Buna ziua, Daca o persoana are contract de asigurare la casa de pensii si nu a obtinut venit salarial in ultimele 12 luni anterior nasterii copilului ... (vezi toată discuția)