avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 506 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu maternitate

Din cele 126 de zile de concediu de maternitate pot sa iau doar 120? Am avut 31 prenatal si pana la 120 postnatal.si nu as vrea sa le mai iau pe cele 5 ramase ca se pot sa intru in concediu de crestere a copilului cu data de 1.06
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:35, 31 Mai 2016
Obligatoriu de efectuat post natal ,cf legii sunt doar 42 de zile,asa incat puteti intra in ccc inca dupa efectuarea acestui minim cerut,deci cu atat mai mult daca doriti sa renuntati la doar 6 zile din aceasta perioada nu este nicio problema
Ultima modificare: Luni, 30 Mai 2016
ContSters391349, utilizator
Da. Stiu. Insa medicul de familie a zis sa imi iau ori 42 de zile postnatal, ori toate cate au ramas pana la 126. Ca asa e legea. Si eu stiam cum ati zis d-voastra
1. Deoarece indepliniti conditiile pentru a beneficia de concediu de maternitate vi se poate acoda concediu crestere copil (CCC) numai incepand cu a 43-a zi de la nasterea copilului.

2. - Vorbiti cu medicul de familie sa va dea concediu de lauzie (postnatal) numai 42 de zile de la nastere.
- Incepand cu a 43-a zi puteti solicita CCC.
Prevderea legala :"Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere. Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice"
Medicul nu cunoaste exact textul de lege. Ceea ce reglementeaza obligatoriu aceasta este doar perioada maxima a celor 2 concedii ,126 zile si cele 42 post natal. Ati efectuat inainte de a naste 31 de zile,dupa nastere obligatoriu medicul poate sa va dea doar 42 de zile ,nu e obigatoriu sa efectuati si restul de zile Din cea de-a 43a zi puteti intra in ccc !
Eu am citit legea insa am spus ce mi-a zis medicul de familie. Ca daca am decis sa imi iau mai mult de 42 de zile postnatal, trebuie sa le iau toate pana la 126. Si vroiam o confirmare ca nu e asa. Vreau sa intru in ccc din 01.06 si atunci imi raman 5 zile din concediu maternitate pe care nu le iau ( am 31 zile de prenatal luate si 90 de postnatal)

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal ggami ggami Buna seara! As dori sa stiu de cate sapt de sarcina se poate intra in prenatal. Daca am 30 de sapt si 2 zile si imi iau 3 zile de medical(pt copilul de trei ... (vezi toată discuția)
Concediul de maternitate este obligatoriu? Madalina 92 Madalina 92 Este obligatoriu concediu prenatal si postnatal (126 zile impreuna) ca mai apoi sa pot intra in cencediu crestere copil? (vezi toată discuția)
Concediu sarcina si lauzie oanabitta oanabitta Buna ziua am citit undeva astfel concediu de sarcina este de 63 zile calendaristice si 63 de zile cel de lauzie . Ce ma intereseaza pe mine daca pot acumula ... (vezi toată discuția)