avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 350 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract vanzare-cumparare pe suma nereala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract vanzare-cumparare pe suma nereala

Buna ziua,
Revin la dvs cu o situatie clasica (contract de vanzare cumparare a unei case) dar avand niste conditii mai atipice impuse de cumparator.
Sunt in postura de vanzator al unei case particulare negociata la pretul de 110.000 euro (intre persoane fizice, fara intermediari).
Cumparatorul mi-a prezentat cateva din variantele lui si anume:
1. Propune sa nu declaram suma reala de vanzare a imobilului, pt a reduce din plata impozitelor . Adica 90.000 euro in loc de 110.000 euro.
Mai mult decat atat, doreste ca diferenta/ castigul meu ca vanzator sa il impartim in mod egal intre noi, fiindca justifica el, plateste acea diferenta "la negru".
Ce probleme pot intampina la acest capitol? Exista riscul sa pierd acei 20.000 euro diferenta intre pretul real si cel din acte?
In ce circumstante/ context s-ar putea intampla asta?
2. Propune sa "sarim" peste partea de ante- contract si sa facem direct contractul de vanzare cumparare : Sa imi achite 80% din pret, iar diferenta de 20% sa se plateasca la momentul eliberarii. A mentionat si de o ipoteca pe casa care m- ar asigura pe mine vanzator.
Ce probleme se pot ivi aici?
Ma ingrijoreaza faptul ca o data incheiat acel contract, proprietatea ii revine lui, dpdv legal, putand oricand invoca motivul ca nu mai are acea diferenta de 20% ...
Nu este mai simplu cu ante-contract, insotit de plata unei sume , sa zicem 10.000 euro, iar la incheierea contractului propriu-zis sa se achite suma integrala?

Va multumesc anticipat pentru toate raspunsurile pertinente si la obiect!
Nu am studiat foarte in detaliu aceste proceduri si nu doresc sa intru in complicatii inutile care pot degenera in probleme ulterioare.
Ultima modificare: Luni, 30 Mai 2016
mayte_22, utilizator
Prima problema: ANAF - daca descopera frauda, va fi foarte rau ce se va intampla, caz penal.

Nu spun ca nu se practica, dar cine practica si este prins are de suferit. Aveti grija sa nu fie cum spune romanu ,,samsar,, sa promita si sa nu faca.

Sfatul meu: incheiati toate actele in regula si procedati legal, ca mai tarziu sa nu va doara capul.

Multumesc.
1. nu va recomand; daca plateste diferenta inainte de semnarea actelor...ar fi o sansa, dar nu cred ca accepta; prin urmare este prea riscant si nu cred ca merita efortul;
2. iarasi nu recomand; faceti precontract, cu termen ca intr-o luna de la semnare, sau intr-o saptamana, sau orice termen dorit de parti sa mergeti si sa incheiati contractul; eliberarea imobilului se calculeaza din momentul semnarii contractului - la o data X.
Mai asteptam pareri.
1. evaziune fiscala.
2. declarati ca ati primit un pret pe care nu il primiti de fapt......
3.se poate face cvc pentru 80% din pret cu drept de ipoteca legala pt restul de pret ramas de achitat insa de ce daca nu vi l achita sa mergeti sa l dati in judecata si sa l executati...timp si bani altii cheltuiti aiurea.
4. fie faceti cvc pe tot pretul si vi-l da fie faceti antecontract va da un avans si cand are toti bani incheiati cvc.
Cine dispune de 110000 de euro pt cumpărarea unei case, nu cred ca v-ar face astfel de propuneri, ma refer în special la împărțirea " câștigului".

Buna ziua,

Puteti face o analiza cost-beneficiu foarte simpla:

1. declarati in fals suma: riscati sa intrati la evaziune fiscala si sunteti prinsa, cu putin noroc poate luati pedeapsa cu suspensare, dar "castigati" daca imobilul este dobandit de mai mult de 3 ani suma de 2% x (110.000-90.000)=400 euro pe care ii impartiti cu viitorul cumparator, adica va riscati libertatea pentru 200 euro. O alta urmare a declararii unei sume mai mici, ar fi posibilitatea ca dansul sa nu va mai dea deloc cei 20.000 euro. Ipoteca pentru cei 20.000 cum o justificati in contract? Aici e partea unde dumnealui va va da toate asigurarile verbale, iar pe cei 20.000 ii veti primi daca va dori dansul.
2. declarati suma reala, faceti direct vanzare cumparare-primiti toti banii, termen de evacuare 30 de zile care oricum are titlu executoriu, deci dumnealui nu isi pune problema ca nu eliberati imobilul

Concluzia riscati dosar penal si sa pierdeti 20.000 euro pentru a "castiga" 200 euro. Sfatul meu e sa mergeti insotita la notariat de o persoana cu pregatire juridica si in care aveti incredere.

PS: Daca imobilul respectiv merita 110.000 euro, vor mai fi si alti cumparatori mai ales in Bucuresti. Si daca un viitor cumparator vine cu un agent imobiliar, pretul este 110.000 net, adica dumneavoatra cereti 110.000+comisionul agentului si ramaneti cu aceeasi suma. Daca va bucurati la auzul cuvantului "particular" si faceti prea multe compromisuri, trebuie sa va asumati si riscul.

Alte discuții în legătură

Contract cumpărare imobil+teren cu plata in 2 transe doresc ... visinescu visinescu Contract cumpărare imobil+teren cu plata in 2 transe Doresc sa cumpăr o casa cu teren pentru care voi efectua plata in 2 transe, 90000 euro la data ... (vezi toată discuția)
Antecontract de vanzare-cumparare fara conditii impuse cumparatorului mirea mirea Am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare unde conditiile impuse pentru vanzator erau: in cazul in care perfectarea contractului de vanzare cumparare ... (vezi toată discuția)
Taxe notariale pentru apartament ipotecat Doru_2012 Doru_2012 Cand se vinde un apartament, se plateste la notar 2% din pretul de vanzare al apartamentului. Daca apartamentul e ipotecat, atunci vanzatorul plateste ... (vezi toată discuția)