avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1004 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Taxe notariale pentru apartament ipotecat
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Taxe notariale pentru apartament ipotecat

Cand se vinde un apartament, se plateste la notar 2% din pretul de vanzare al apartamentului. Daca apartamentul e ipotecat, atunci vanzatorul plateste notarului 2% din diferenta dintre pretul de vanzare si valoarea creditului ramas care trebuie restituit la banca?

Va multumesc,
Doru
Ultima modificare: Luni, 15 Iulie 2013
Doru_2012, utilizator
Cel mai recent răspuns: Doru_2012 , utilizator 22:02, 15 Iulie 2013
1. Intr o astfel de operatiune notarul percepe mai multe taxe
- onorariul sau cu TVA care se stabileste in functie de valoarea imobilului
- taxa ANCPI , adica Cartea Funciara pt a intabula bunul imobil pe numele cumparatorului din contractul autentificat, aceasta este de0,15% din valoare sau pret pt persoanele fizice si 0,5% pt persoanele juridice,
Aceste taxe de mai sus sunt datorate de cumparator.
- impozitul care se calculeaza conform codului fiscal in functie de anul dobandirii de catre cumparator, el poate fi 2% daca imobilul este dobandit de mai bine de trei ani si pretul/valoarea este pana in 200.000 Ron sau cand valoarea este mai mare de 200.000 Ron avand tot peste trei ani vechime de dobandire este 4000 + 1% ce depaseste suma de 200.000 Ron.
Daca imobilul este dobandit pana in trei ani, si pretul/valoarea este pana in 200.000 Ron impozitul este de 3%, daca depaseste aceasta suma este 6.000+ 1% ce depaseste 200.000 ron

Acest impozit sau taxa cum doriti sa spuneti o platiti notarului dar acesta o varsa la Buget.
Este impozitul statului.
Din ce v am insirat aici el ramane doar cu onorariul care este cam jumatate din impozit ca sa aveti un ordin de marime. Restul I'l varsa la stat-impozit sau la Cartea Funciara-taxa ANCPI.

In cazul dvs vanzatorul plateste impozitul la tot pretul / valoarea imobilului nu la diferenta, nu conteaza ca din pret se va achita si ipoteca conform acordului Bancii.
Ultima modificare: Luni, 15 Iulie 2013
ContSters250994, utilizator
Va multumesc atat pentru raspunsul detaliat si complet cat si pentru rapidatea cu care ati raspuns :)

Doru

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract vanzare-cumparare Roxanne30 Roxanne30 Buna seara, As dori sa va intreb cam cat ar ajunge un contract vanzare-cumparare facut intre mama-fiica si care ar fi valoarea minima a apartamentului la ... (vezi toată discuția)
Taxe vinzare apartament mostenit cicipic cicipic Am mostenit un apartament de la parintii mei care din pacate s-au strins din viata. As dori sa aflu ce taxe/impozite voi avea de platit daca doresc sa vind ... (vezi toată discuția)
Taxe cumparare locuinta lazarlivia lazarlivia Cand se cumpara o locuinta plateste taxa la notar si vanzatorul, ori numai cumparatorul? Cat este taxa pentru 5000 euro? (vezi toată discuția)