avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract vanzare-cumparare pe suma nereala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract vanzare-cumparare pe suma nereala

Buna ziua,
Revin la dvs cu o situatie clasica (contract de vanzare cumparare a unei case) dar avand niste conditii mai atipice impuse de cumparator.
Sunt in postura de vanzator al unei case particulare negociata la pretul de 110.000 euro (intre persoane fizice, fara intermediari).
Cumparatorul mi-a prezentat cateva din variantele lui si anume:
1. Propune sa nu declaram suma reala de vanzare a imobilului, pt a reduce din plata impozitelor . Adica 90.000 euro in loc de 110.000 euro.
Mai mult decat atat, doreste ca diferenta/ castigul meu ca vanzator sa il impartim in mod egal intre noi, fiindca justifica el, plateste acea diferenta "la negru".
Ce probleme pot intampina la acest capitol? Exista riscul sa pierd acei 20.000 euro diferenta intre pretul real si cel din acte?
In ce circumstante/ context s-ar putea intampla asta?
2. Propune sa "sarim" peste partea de ante- contract si sa facem direct contractul de vanzare cumparare : Sa imi achite 80% din pret, iar diferenta de 20% sa se plateasca la momentul eliberarii. A mentionat si de o ipoteca pe casa care m- ar asigura pe mine vanzator.
Ce probleme se pot ivi aici?
Ma ingrijoreaza faptul ca o data incheiat acel contract, proprietatea ii revine lui, dpdv legal, putand oricand invoca motivul ca nu mai are acea diferenta de 20% ...
Nu este mai simplu cu ante-contract, insotit de plata unei sume , sa zicem 10.000 euro, iar la incheierea contractului propriu-zis sa se achite suma integrala?

Va multumesc anticipat pentru toate raspunsurile pertinente si la obiect!
Nu am studiat foarte in detaliu aceste proceduri si nu doresc sa intru in complicatii inutile care pot degenera in probleme ulterioare.
Ultima modificare: Luni, 30 Mai 2016
mayte_22, utilizator
Va multumesc tuturor celor care mi-ati oferit un sfat pertinent.
Intr-adevar, vad ca temerile mele sunt fundamentate si justificate, ca urmare am hotarat sa declar suma integrala in contract pt a ma pune la adapost de riscuri si complicatii inutile.
Observ ca s-a schimbat codul fiscal, in 2016 noile cote de impozit sunt:
"Pentru imobilele dobândite la o dată mai mare de 3 ani, impozitul este 2% până la valoarea de 200.000 lei inclusive şi de 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv, dacă au valoarea peste 200.000 lei."

Nu-mi este clar acest "o dată mai mare de 3 ani" . Presupunand ca un cvc a fost incheiat la data de 21 octombrie 2013, la revanzarea imobilului la data de 22 octombrie 2016, se intra pe categoria "o dată mai mare de 3 ani"?
Sau este ceva gen 3 ani PLUS inca o perioada anume? (care totusi nu e specificata in codul fiscal)?


se incadreaza lao perioada mai mare de trei ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract cumpărare imobil+teren cu plata in 2 transe doresc ... visinescu visinescu Contract cumpărare imobil+teren cu plata in 2 transe Doresc sa cumpăr o casa cu teren pentru care voi efectua plata in 2 transe, 90000 euro la data ... (vezi toată discuția)
Antecontract de vanzare-cumparare fara conditii impuse cumparatorului mirea mirea Am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare unde conditiile impuse pentru vanzator erau: in cazul in care perfectarea contractului de vanzare cumparare ... (vezi toată discuția)
Taxe notariale pentru apartament ipotecat Doru_2012 Doru_2012 Cand se vinde un apartament, se plateste la notar 2% din pretul de vanzare al apartamentului. Daca apartamentul e ipotecat, atunci vanzatorul plateste ... (vezi toată discuția)