avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 953 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Domiciliu procesual
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Domiciliu procesual

Buna ziua ! Daca fac parte dintr-un ONG care militeaza pentru drepturile soferilor si vor sa ma ajute intr-un proces cu firma angajatoare dar ei nu sunt din acelasi oras cu mine, se poate deschide procesul in orasul unde au sediul??? Eu sunt din Oradea firma din Timisoara...si ONG-ul din Brasov....mentionez ca am adeziune la acel ONG. Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 14:29, 1 Iunie 2016
Dacă vă ajută numai cu consiliere juridică și nu este parte în proces ca reclamant nu poate. Potrivit art. 269 din Codul muncii „Cererile referitoare la cauzele prevăzute la alin. (1) (n. conflictele de muncă) se adresează instanţei competente în a cărei circumscripţie reclamantul îşi are domiciliul sau reşedinţa ori, după caz, sediul.”

Pomenind despre angajator înțeleg că este vorba despre un conflict de muncă.
Va multumesc pentru raspuns !! Acest ONG ma ajuta sub forma gratuita , inclusiv cu reprezentare in instanta ( mai exact , platesc ei avocat ), daca semnez un contract de mandat , sau o imputernicire ...nici asa nu se poate stabili domiciliul procesual unde isi are ONG-ul sediul...?? Stiu ca daca era vb de Sindicat, nu era problema daca eram sindicalist.( la acest ONG am calitatea de membru cotizant)....procesul isi avea locul unde isi are sediul Sindicatul...de ce nu si in cazul ONG-ului?? Chiar nu exisista nici o forma ?? ONG-ul ma ajuta,dar nu-si permit sa plateasca avocatului drumuri unde am eu resedinta..
Sindicatul are legitimitate procesuală activă atunci când acționează în numele membrilor. Cu alte cuvinte este considerat parte în proces. Un ONG care vă sponsorizează nu este parte în proces. Nu are niciun câștig direct de obținut prin intermediul instanței de la angajatorul dvs. Deci nu are calitate procesuală activă. Nici avocatul nu are această calitate, el acționând în numele dumneavoastră. Art. 269 din Codul muncii vorbește de reclamanți și co-participare procesuală. Adică dacă sunt doi reclamanți împotriva aceluiași angajator, cu aceleași motive, instanța competentă să judece poate fi una din circumscripția domiciliului oricăruia dintre reclamanți, la alegere. Cum ONG-ul despre care vorbiți nu este reclamant, instanța competentă este cea din circumscripția domiciliului dvs.
Reclamantul sunteti dvs. nu ONG, ca atare competenta ramane cea stabilita conf.art.269 Codul Muncii,respectiv Tribunalul Bihor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conflict individual de munca reprezentare prin sindicat - competenta teritoriala viorell2004 viorell2004 In cazul conflictelor individuale de munca in care salariatul membru de sindicat este reprezentat conform art. 28 din L 62/2011 , competenta teritoriala a ... (vezi toată discuția)
Unde depun actiunea ? chitoiu chitoiu Servus tuturor. Carei instante ma adresez pentru a chema in judecata firma la care am lucrat , la cea unde domiciliez eu ,sau la cea de resedinta al paratei , ... (vezi toată discuția)
Contestare decizie concediere - la care judecatorie?? crisadi crisadi buna ziua Va rog, daca ma puteti ajuta cu legea in care este mentionat ca angajatul poate face contestatie la decizia de concediere in 30 de zile la ... (vezi toată discuția)