avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1076 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Spune-ne cine eşti BIBLIA ªI CRUCEA
Discuție deschisă în Spune-ne cine eşti

BIBLIA ªI CRUCEA


Deoarece titlul secţiunii invită la destăinuiri, voi încerca să vă spun că sunt un om pe care l-a durut întotdeauna nedreptatea.

O voi face prin intermediul unui text scris şi publicat cu cîţiva ani în urmă. Actualitatea lui, din păcate, se păstrează aproape intactă.





BIBLIA ªI CRUCEA





"Deturnarea actului de justitie a fost una dintre amenintarile la adresa sigurantei nationale in 2005, conform Raportului SRI pe anul trecut."
Aşa sună prima frază a unui articol dintr-un cotidian bucureştean. Probabil (n-am de ce să mă îndoiesc) aşa sună şi raportul cu pricina. Citind textul de mai sus, am început să derulez în minte un scenariu de film. Un gen de flashback despre care aş vrea să cred că nu poate fi întîlnit în realitate.
Cred cu tărie în actul de justiţie. Si mai cred că nu banii fac dreptatea. Cu unele excepţii...



*
* *

Sala de judecată. Solemnitatea momentului e contrazisă doar de atitudinea lejeră, mult prea lejeră a pîrîtului. Armani, Gucci, parfum fin dar mult prea mult pentru a nu deveni supărător. Rolex, ghiul... Tolănit neglijent în scaun, cu doi avocaţi alături.

Avocatul reclamantului vorbeşte de cel puţin un sfert de oră. Tînăr. "Poate prea tînăr", gîndeşte reclamantul, un ins la cincizeci de ani, arătînd de şaizeci, îmbrăcat cu 'hainele bune'. Nu înţelege aproape nimic din spusele avocatului său, dar ştie că îi apără drepturile cu bunăcredinţă. Aude ceva despre probe de netăgăduit, înscrisuri, depoziţii de martor. "Cu cîtă atenţie îl ascultă judecătorii" îşi spune în gînd, adăugînd: "Bun avocatul ăsta. Tînăr da' bun. L-am şi plătit.... Zece milioane, salarul meu pe o lună jumate. Da’ merită. După cum vorbeşte, n-am cum să nu mi se facă dreptate. ªi sala, parcă-i soarbe cuvintele..."

Avocatul a terminat. A terminat şi avocatul pîrîtului, în doar cîteva fraze. Reclamantul asistă nedumerit cum şuşotesc judecătorii, ascunzîndu-şi chipurile după cîte o copertă de dosar. În faţa lor, pe masă, o carte groasă iar pe ea aşezată crucea.
"Dacă au şi crucea pe masă, se cheamă că sunt credincioşi şi temători de Dumnezeu. Vor face dreptate." gîndeşte reclamantul, aproape sufocat de emoţie şi nerăbdare.

"Cauza rămîne în pronunţare". Cuvintele judecătorului cad solemn peste liniştea sălii.
Reclamantul nu pricepe nimic. "Am cîştigat?" îl întrabă pe tînărul avocat care îşi îndeasă grăbit hîrtiile în geantă. "A, încă nu s-a pronunţat? ªi cînd se pronunţă? Aha, la ora trei? Păi vin, cum să nu vin!"
"Trece repede vremea pînă la trei." îşi spune reclamantul. "Am umblat trei luni, mai pot aştepta trei ore." Simte foamea cum îi răscoleşte stomacul. Patiseria din colţ geme de lume. Cei doi covrigi se isprăvesc repede. Ar bea un suc, dar parcă nu se îndură. "Face cît două franzele..." Cu gîndul la dreptatea pe care o visează de atîta vreme, se pierde în rumoarea localului, indiferent la discuţiile aprinse dintre avocaţi sau la şuşotelile dintre aceştia şi clienţii lor...

Sala de judecată pare mai luminoasă acum. Soarele bate în geamuri, crucea sclipeşte pe masă, judecătorii sunt la fel de solemni, pîrîtul la fel de plictisit. Apoi, ca o ghilotină, cuvintele preşedintelui: "...respinge cererea reclamantului... cu drept de recurs... azi, douăzecişitrei... şedinţă publică..."
Reclamantul priveşte buimăcit, nu pricepe nimic, dar ceva îi spune că nu e bine... poate privirea avocatului său, aţintită în pămînt, poate rînjetul de satisfacţie al pîrîtului, cu scobitoarea atîrnîndu-i între dinţi... Simte că toată sala se învîrte în jurul lui iar în minte îi răsună ca o morişcă vorbele preşedintelui "...respinge acţiunea... respinge acţiunea...". Îşi aruncă privirile neputincioase spre tînărul avocat, iar o durere surdă îi cuprinde întraga fiinţă. "ªi l-am plătit cu salariul meu pe o lună jumate... zece milioane... Mi-a spus că nu putem pierde, cu toate actele şi cu toţi martorii pe care i-am adus..." Se prăbuşeşte pe un scaun, incapabil să articuleze vreo vorbă, privind cu disperare cum judecătorii şi grefierul dispar pe rînd pe uşa din spatele biroului.
În spatele sălii, pîrîtul, cu gîndul la masa care îl aşteaptă la restaurantul de pe colină, jubilează. "Ãştia da avocaţi. I-am şi plătit, ce-i drept... Regeşte... Douăzeci de mii de parai nu e de colea. Ce mă interesează pe mine cît şi cui au dat?... M-am ales de pe urma lor cu un cîştig înzecit... Uite-l şi pe moşul ăsta, cu avocatul lui de doi bani... Auzi, probe de netăgăduit... Nişte amărîţi, dă-i în ...". Înjurătura groasă îl linişteşte, ba chiar îl amuză. Iese pe uşă cu pasul greu, plin de sine, lăsînd în urmă o dîră grea de parfum...

După o oră, din cadrul uşii, tanti Jeni, femeia de serviciu, priveşte cu ochii profesionistului pe care nimic nu-l mai miră mogîldeaţa prăbuşită în ea însăşi ca în faţa unui altar. Deasupra, pe masa somptuoasă la care se împarte dreptatea, stinghere, biblia şi crucea...
Cel mai recent răspuns: ContSters109653 , utilizator 21:57, 30 Decembrie 2009
Poate capacitatea mea de intelegere e foarte scazuta dar nu inteleg care este rolul Bibliei (si al crucii) in sala de judecata. Ce inseamna? Ca judecatorii sunt “unsii” divinitatii? Ca justitiabilii sunt ocrotiti de divinitatea care “lumineaza” mintea judecatorilor? Practic, cine e obligat sa jure pe Biblie in sala de judecata? Martorii… Ori, in Biblie scrie “sa nu juri” (Matei 5 Cuvantarea de pe munte; v. 33-37 Felul vostru de vorbire sa fie: Da, da; nu, nu”; ce trece peste aceste cuvinte, vine dela cel rau).
E un sfat intelept: poate esti de buna credinta dar gresesti…

Da, nedreptatea doare… Si, totusi, uneori, “activitatea virtuoasa” poate fi in conflict cu… sanatatea fizica (dar si cea psihica). Sa ai curaj, compasiune si sa aperi oropsitul care moare cu dreptatea in brate te poate pune in conflict cu “forte” carora nu le poti tzine piept singur.
Multi povestim despre nedreptati pe care le-am observat dar putini sunt aceia care pot spune ce actiuni au intreprins pentru a le indrepta. Nedreptatea indreptata impotriva altuia doare dar nedreptatea indreptata asupra propriei persoane ar putea ucide. Cat de puternic trebuie sa fie omul care lupta impotriva nedreptatii, chiar dorind sa o invinga?

Nedreptatea produce manie in sufletul celor drepti, dar nu mania ca viciu – cea care determina pe oameni la reactii violente si necontrolate – ci acea manie ca virtute, ca forta a binelui. Dar cati indivizi isi asuma aceasta virtute?
Nu inseamna nimic sa observam si sa comentam greselile si nedreptatile; e necesara actiunea…
Dar, vorba ‘ceea: “Mai bine sa traiesti!” O replica ce rezuma natura umana, o replica ce arata existenta instinctului de conservare…

Biblia si Crucea… Notiuni care au cam fost golite de sens. Cuvinte, simboluri utilizate atat de des si atat de… in van… incat nu le mai sesizam sensurile profunde.

Un ultim… dar: ce e dreptatea? “Doua fortze in conflict: fiecare s-ar putea sa aiba dreptate in felul sau”. “Deciziile nu trebuie luate pe baza conceptelor “corect” sau “gresit”, ci trebuie luate pe baza a ceea ce e benefic sau daunator”.
Ultima modificare: Duminică, 16 August 2009
trope_doi, utilizator
themis a scris:


Deoarece titlul secţiunii invită la destăinuiri, voi încerca să vă spun că sunt un om pe care l-a durut întotdeauna nedreptatea.

:angry:

Vox clamantis in deserto ............
In aceasta seara am revazut cazul baiatului de la Timisoara ( mort in accidentul de circulatie), mi-a revenit in minte topicul dumneavoastra, ba chiar punandu-mi intrebarea : Cine a jurat si cine a judecat?

Si inchei prin: daca am fi pusi intr-o astfel de situatie cum am judeca ?

Pax vobis:luck:
Marturisesc ca mi-am ales profesia in consideratia de a mai ajusta lucrurile , de a le corecta....Nu stiu cat voi reusi.:-/
Iar lipsa de corectitudine mai mereu ma revolta....:bow:
Foarte frumos domnilor...............=D>=D>=D>=D>=D>=D>=D>=D>
si felicitari pentru acest topic!
Impresionant !:sorry:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rapire internationala minor,interpol,victorie,fericire Mary355 Mary355 Am fost asigurata de Interpol si procuratura germana,ca mandatul meu de arestare a fost anulat si urmarirea penala oprita,ca urmare a cistigarii procesului de ... (vezi toată discuția)
Despre biblie handsu handsu Bibilia contine interdictii si recomandari , care nu mai pot fi valabile pentru omul zilelor noastre ? (vezi toată discuția)
Sunteti de acord ca "dreptatea este a celor puternici"? uninovator uninovator Ma deranjeaza sa aud tot felul de situatii in care lumea inchide ochii la nedreptatea care li se face pentru ca nu-si permit cheltuielile de judecata. Mesajul ... (vezi toată discuția)