avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 360 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj judiciar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj judiciar

Buna ziua. Intr-un dosar de partaj judiciar cu 2 parti care au de impartit o mostenire in raport 50% fiecare,una din parti propune ca sa primeasca pentru partea sa de jumatate (50%) o suma de bani. Deoarece procesul dureaza de ceva timp eu as fii de acord sa-i dau suma de bani ceruta pentru partea sa. Nu stiu cum se numeste juridic dar ar fii ca un partaj voluntar,cu plata unei sulte/sume,realizat in fata instantei in timpul procesului. Ce implica pentru mine,sunt probleme ? Sau la termenul respectiv instanta constata si consemneaza vointa partilor si decide incheierea partajului. Eu cand si cum dau banii celeilalte parti ?
Cu respect si multumiri anticipate
Cel mai recent răspuns: gyandy , utilizator 14:38, 1 Iunie 2016
Tranzactia reprezinta contractul prin care partile previn sau sting un litigiu, inclusiv in faza executarii silite, prin concesii sau renuntari reciproce la drepturi ori prin transferul unor drepturi de la una la cealalta (art. 2267 NCC).





Hotărârea prin care se încuviinţează învoiala părţilor
Art. 438
Condiţiile în care se poate lua act de tranzacţie
(1) Părţile se pot înfăţişa oricând în cursul judecăţii, chiar fără să fi fost citate, pentru a cere să se dea o hotărâre care să consfinţească tranzacţia lor.
(2) Dacă părţile se înfăţişează la ziua stabilită pentru judecată, cererea pentru darea hotărârii va putea fi primită chiar de un singur judecător.

(3) Dacă părţile se înfăţişează într-o altă zi, instanţa va da hotărârea în camera de consiliu.

Ultima modificare: Miercuri, 1 Iunie 2016
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Multumesc mult.Deci inteleg ca se poate si este legal. Sulta,suma de bani,cand o dau si unde ? sau este consemnat in instanta si eu pun suma intr-un cont bancar al partii opuse ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ieșirea din indiviziune pe cale judecătorească Enescu Nicolae Enescu Nicolae Suntem doi frați și deținem în comun un teren agricol cu o suprafață de 2 ha. Dorim să ieșim din indiviziune pe cale judecatorească. Am căzut de ... (vezi toată discuția)
Tranzactie partaj CatanaNelu CatanaNelu Sunt in proces de partaj(apartament). Dosarul este in recurs la Curtea de Apel. Se poate face un act notarial inainte de primul termen, care sa fie luat in ... (vezi toată discuția)
Renuntare proces lemontee lemontee Buna ziua, In cazul in care se renunta la un proces de comun acord, iar cealalta parte nu-si executa obligatiile, se mai poate intenta un proces avand ... (vezi toată discuția)