avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil - noua lege
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil - noua lege

Buna ziua

am nascut anul trecut in august, am optat pentru concediu de crestere copil de 1 an si m-am intors la birou in februarie. Concediu de crestere copil am avut de la 1 noiembrie pana pe 1 februarie, pana atunci am avut concediul maternal.

Acum sunt insarcinata iar si o sa nasc in octombrie.

Conform noii legi eu m-as putea intoarce in concediu de crestere copil pe 1 iulie si sa iau 85% din media salariilor pe ultimele 12 luni inainte de nasterea primei mele fete pana cand aceasta implineste 2 ani (deci pana in august 2017)
Intrebarea mea este urmatoarea: daca fac acest lucru, odata ce nasc al 2-lea copil, in octombrie cum se considera? Raman in concediu de crestere copil pt primul? Am dreptul si la concediul de maternitate?

Va multumesc anticipat pt clarificari
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:08, 2 Iunie 2016
OanaP12 a scris:

....
Intrebarea mea este urmatoarea: daca fac acest lucru, odata ce nasc al 2-lea copil, in octombrie cum se considera? Raman in concediu de crestere copil pt primul? Am dreptul si la concediul de maternitate?

Va multumesc anticipat pt clarificari


1. Legea nr.66/2016
Art. III.
(1) Pentru persoanele care, la data intrării în vigoare a prezentei legi, beneficiază de concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului, de concediul fără plată sau de stimulentul de inserţie reglementate de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 132/2011, cu modificările şi completările ulterioare, modificările aduse prin prezenta lege se aplică după cum urmează:

a) pentru persoanele care se află în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an sau în plata stimulentului de inserţie, precum şi pentru cele aflate în concediu fără plată pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, modificarea opţiunii se realizează pe bază de cerere şi acte doveditoare privind suspendarea realizării de venituri supuse impozitului, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;

b) pentru persoanele care se află în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, modificarea cuantumului indemnizaţiei lunare aferente se realizează din oficiu, pe baza documentelor care au stat la baza acordării dreptului;

c) pentru persoanele aflate în plata stimulentului de inserţie, indiferent de opţiunea de concediu exprimată iniţial, şi care nu se află în situaţia prevăzută la lit. a), prelungirea perioadei de acordare a stimulentului până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, respectiv 4 ani, în cazul copilului cu handicap, se face din oficiu.

(2) În aplicarea alin. (1) se emit instrucţiuni care se aprobă prin ordin al ministrului muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice.


Potrivit proiectului de modificare a Normelor de aplicare aOUG 111/2010, reluarea drepturilor de concediu și indemnizație pentru creșterea copilului se face începând cu drepturile lunii iulie 2016, dacă cererea se depune până la data de 1 august 2016 inclusiv.

2. Intrucat cel de-al doilea copil se va naste inainte de a se termina CCC1 , dvs. veti intra direct din CCC1 in CCC2 incepand cu data terminarii CCC1.
NU veti mai intra in concediu de maternitate.

In acest caz, inainte de a se expira durata CCC1 veti depune o cerere catre angajator prin care solicitati acordarea CCC pentru nasterea celui de al doilea copil. Astfel, angajatorul va emite o decizie de prelungire a suspendarii contractului individual de munca pentru a intra in CCC2.
La Primarie veti depune, copie de pe decizia de prelungire a suspendarii c.i.m. si adeverinta cu veniturile realizate pe cele 12 luni eligibile pentru CCC2.

Pe perioada suprapunerii situaţiilor, cuantumul indemnizaţiei lunare se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, pentru fiecare dintre copii, începând cu cel de-al doilea. (art.9 alin.4 din OUG 111/2010,asa cum afost modificat prin Legea 66/2016).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil- noua lege Bips Bips Buna ziua! Noua lege privind indemnizatia crestere copil va intra in vigoare incepand cu 1Iulie. Zilele astea am tot fost la organele competente pt a ma ... (vezi toată discuția)
Concediu tata cand mama se afla in cc1 si este insarcinata din nou. mamica_monica mamica_monica Buna ziua, In decembrie 2014 am nascut si am ales concediul de crestere al copilului cu durata de 2 ani, urmand ca eu sa stau acasa 1 an si 11 luni, iar sotul ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie si concediu crestere copil pentru cel de-al doilea copil missu missu Buna ziua, O sa incerc sa fiu cat mai scurt. Situatia este urmatoarea: Sunt tatal unui copil nascut in februarie 2010, am intrat eu in concediu pentru ... (vezi toată discuția)