avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... martorul-acuzat are dreptul de a consulta dosarul?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

martorul-acuzat are dreptul de a consulta dosarul?

martorul-acuzat are dreptul de a consulta dosarul?

daca nu, dar sub cererea de constituire ca parte vatamata din moment ce nu sunt suspect sau inculpat, si constituire ca parte vatamata nu necesita decat denunt sau plangere penala?

CPP
Art. 79 - Persoana vatamata
Persoana care a suferit o vatamare fizica, materiala sau morala prin fapta penala se numeste persoana vatamata.
Nu exista martorul-acuzat.
Daca-i martor, nu poate consulta dosarul,
daca-i acuzat, poate consulta dosarul.
Prin schimbarea legislatiei si eliminarea asa numitelor acte premergatoare si renunțarea la calitatea de faptuitor, s-a creat posibilitatea audierii ca martor a viitorului suspect în cauza. Practic organul judiciar are posibilitatea ”legala” sa constranga o persoana audiata sub juramant, care nu este straină de o acuzație penala, sa dea detalii despre o presupusă fapta.
In CPP din pacate nu este prevazut dreptul ”martorului faptuitor” de a studia dosarul, dar
sunt organe judiciare care permit consultarea, cel putin a plangerii formulate impotriva ”martorului-faptuitor”. Personal, de cate ori am mers cu o persoana citata initial in calitatea de martor, dar fata de care organul judiciar avea motive plauzibile pentru a-l suspecta de comiterea unei infracțiuni, nu am intampinat probleme in a studia dosarul.
In prezent se recunoaste si dreptul martorului de a fi asistat de avocat, avand in vedere si situatia prezentata de mine la inceput.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratiile suspectului in calitate de martor, raspunderea pentru marturie mincinoasa eusaisapte eusaisapte Daca unui suspect i s-a luat declaratie in calitate de martor, raspunde pentru savarsirea Marturiei mincinoase? Am observat ca suspectului i s-au luat ... (vezi toată discuția)
Faptuitorul. Tarzan2012 Tarzan2012 - Care sunt drepturile faptuitorului? - Cu ce poate fi asemanat faptuitorul? Cu suspectul, inculpatul sau cu ce poate fi asemanat faptuitorul? (vezi toată discuția)
Daca am fost citat in calitate de faptuitor, a fost pusa in miscare actiunea penala impotriva mea? eusaisapte eusaisapte Am fost citat in calitate de faptuitor intr-un dosar, fara a se preciza toate cele prevazute de art. 285 b)e)f)g) (2) din CPP, motiv pentru care nu stiu ce ... (vezi toată discuția)