avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Refuz aprobare concediu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Refuz aprobare concediu

Buna ziua!
Avand in vedere ca nu mi-am efectuat concediul de odihna pentru anul 2015 conform programarii, zilele ramase neefectuate pentru anul trecut (si anume 10) am vrut sa le iau in aceasta perioada. Mi-am facut cerere de concediu, dar seful departamentului nu a aprobat-o. As vrea sa stiu daca acesta are o baza legala sa nu-mi aprobe aceste zile restante, pentru ca nu as vrea sa-i aduc un certificat medical, la care stiu ca nu mai are ce sa faca.
Va multumesc!
Ultima modificare: Joi, 2 Iunie 2016
Vioreld, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:05, 2 Iunie 2016
Nu are nicio baza legala sa va refuze cererea de CO aferenta anului 2015.

Art. 146 C.mun.
(1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.
....

Asadar, angajatorul este obligat sa va acorde CO.

Puteti sesiza ITM-ul, in legatura cu refuzul angajatorului de a va acorda CO.
Multumesc!
Daca nu fac sesizare la I.T.M. si plec in concediu, atasandu-i acest articol din Codul Muncii (146), risc sa ma ponteze nemotivat?
Exista si aceasta posibilitate ... mergeti si aratati -le textul de lege , inclusiv explicati-le ca exista si posibilitatea sesizarii ITM-ului.
Nu plecati fara sa aveti certitudinea ca cererea a fost aprobata. Daca cererea dvs. a fost prea din scurt iar angajatorul considera ca nu se poate lipsi tocmai acum de dvs, coroborat si cu faptul ca are 18 luni la dispozitie sa va acorde CO, riscati sa fiti sanctionat degeaba. Si s-ar putea ca o instanta sa-i dea dreptate, chiar daca atacati masura.
Programati-va din nou, lasandu-i un termen rezonabil. Macar 15 zile. Nu depuneti cererea de azi pe maine.
Faptul ca nu se poate lipsi de mine... imi poate spune acest lucru mereu, avand in vedere ca sunt singurul salariat in compartimentul meu. Cred ca am nevoie si eu de un concediu si mai ales DREPTUL sa-l iau. Dar faptul ca pentru anul 2016 nu s-a facut inca o programare, imi da dreptul sa-mi iau 10 zile pentru acest an? :)
Ultima modificare: Joi, 2 Iunie 2016
Vioreld, utilizator

Alte discuții în legătură

Concediul de odihna vasy_282828 vasy_282828 Am incetat contractul individual de munca la unitatea X in anul 2016. Am ramas cu zile de co din anul 2015 neefectuate pe care le am efectuat in anul ... (vezi toată discuția)
Aprobare concediu de odihna Razvanmmihai Razvanmmihai Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti cum sa procedez pentru a solicita concediul de odihna si a primi aprobarea totodata: - ocup pozitie de conducere (Director ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna neefectuat oanaportar oanaportar Buna dimineata ! O colega si-a gasit un alt loc de munca mai bine platit la o alta institutie publica. Aceasta nu si-a luat restul de zile de concediu de ... (vezi toată discuția)