avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 945 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Crima pentru a proteja
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Crima pentru a proteja

Intrebarea mea are legatura cu dreptul international, unde intalnesc in mod constant o diviziune intre susinatorii suveranitatii si cei ai drepturilor omului. Mai exact, daca este legal pentru o tara sa intervina in alta pentru a proteja civili supusi unor atrocitati (ex. interventia din Libia 2011). Nu vreau raspuns la aceasta intrebare pentru ca deja il stiu; in schimb sunt curios ce imi raspundeti la urmatoriul scenariu.

Treci prin fata unei case si auzi urlete de durere; in prima faza sesizezi autoritatile dar acestea nu fac nimic. In urmatoarea zi vezi pe geamul casei cum o crima este pe cale sa aiba loc.Decizi sa intri in casa omului si intr-un efort de a proteja victima, ucizi atacatorul. Care va fi decizia justitiei legat de tine? Marturia vicimei ar fi importanta, dar daca victima ar deceda de-asemenea? Ai voie sa intri in casa cuiva, sa faci dreptate de unul singur daca autoritatile nu fac asta? Banuiesc ca este ilegal sa aplici legea in mod individual; dar putem cadea de acord ca este moral sa incerci sa ajuti. Te va trata justitia in mod diferit daca primesti legitimitatea societatii pentru fapta comisa? Sunt curios de parerile voastre despre un asemenea scenariu.
Ultima modificare: Joi, 2 Iunie 2016
ContSters378794, utilizator
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 17:19, 3 Iunie 2016
Vă recomand acest link
[ link extern ]

Dacă aveți posibilitatea, citiți romanul. Dostoevski abordează un subiect asemănător.
As zice sa analizam cazul real al teroristului cu Kalasnikov si al soldatilor americani din trenul european (Thalys). La ei e clar ca au actionat in legitima aparare, dar si daca ei ar fi putut sa se ascunda si sa scape, tot ar fi fost bine sa neutralizeze teroristul, chiar daca l-ar fi omorat. Acuma calitatea soldatilor in tren era de simplu cetatean, nu-i abilitase nimeni sa faca politie acolo.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Starea de necesitate Statescu Statescu Buna seara! O persoana fura un telefon mobil unei alte persoane,dar este prins imediat si batut. Incadrare juridica art.180,al.1, CPen. In acest caz se poate ... (vezi toată discuția)
Legitima aparare maite21 maite21 As avea o intrebare. Atacul de la legitima aparare poate sa constea intr-o fapta din culpa, perceputa ca atare de catre cel atacat? (vezi toată discuția)
Licenta vasile.roberto vasile.roberto Buna ziua,am si eu nevoie de cateva informatii cu privire la tema de licenta \"cauzele care inlatura caracterul penal al faptei\" . Unde le pot ... (vezi toată discuția)