avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1470 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum verificam legalitatea concediului medical?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum verificam legalitatea concediului medical?

Buna ziua,

Dupa cum am mai scris si in alt subiect, firma la care lucrez concediaza 4 persoane. Acestea au fost anuntate, urmand ca incepand cu data de 17.08.09 sa semneze preavizul. Unul dintre angajati ne-a anuntat azi ca a intrat in concediu medical.
Intrebarea mea ar fi: cum putem sa demonstram ca acest concediu medical a fost luat doar pentru a amana perioada de preaviz?
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 15:51, 14 August 2009
Puteti cere o verificare din partea medicului inspector de la AUTORITATEA DE SANTATE PUBLICA si concomitent de la CASA DE SANATATE, care de asemena au inspectori (medici) care fac verificari. Dvs. nu puteti face aprecieri pt ca nu sunteti de meserie dar inspectorii din institutiile mentionate asta fac.
Inocentia
In cazul in care se constata ca acest concediu nu a fost luat corect, care sunt masurile pe care le putem lua noi?
Putem renunta la preaviz?

Multumesc

Daca salariatul nu a semnat nimic inca in acest sens nu aveti ce sa-i faceti.....e posibil sa stea in medical mult si bine, adica cat ii permite legea. In perioada concediului medical nu va puteti atinge de el.
1. Daca dvs. sunteti ANGAJATORUL nu puteti renunta la preaviz, preavizul trebui dat, el este in favoarea salariatului ca sa-si caute loc de munca, nu puteti eluda acest drept.
2. Daca ati apucat sa dati preavizul el se suspenda pe perioada concediului medical.
3. Atentie, in peroada concediului medical nu se face nici o operatie.
Inocentia
broscuta 21

daca imi aduc aminte, cand am raspuns la intrebarea ta privind etapele de concediere am spus ca decizia de concediere se va intocmi in ultima zi a preavizului tocmai ptr ca intre timp salariatul s-ar putea sa-si ia concediu medical, preavizul suspendandu-se astfel.

era de asteptat sa se intample asa.

in astfel de situatii preavizul se prelungeste cu perioada de concediu medical.
candva, salariatul va trebui sa vina la serviciu.
se poate intampla sa vina 1-2 zile, apoi sa-si ia iar concediu medical, caz in care iar se prelungeste preavizul.
ai grija sa numeri zilele de prezenta la serviciu (indiferent cat timp va lua) iar cand in sfarsit se implinesc cele 20 zile sa faci decizia de concediere.

in decizie va trebui sa treci ca in functie de certificatele medicale prezentate (serie, numar) preavizul a inceput la data de ..... si se incheie la data de ....

s-ar putea sa dureze ceva, dar mai mult de 90 zile nu, ca altfel trebuie sa intre la comisie care ii mai poate da maxim 30 zile.

stiu ca este neplacut, dar asta e situatia

Alte discuții în legătură

Refuzul la plata a concediilor medicale ENGFULL ENGFULL este o situatie care scapa de sub control am citit pe acest forum diverse discutii pe aceasta tema , chiar eu am mai initiat o astfel de discutie la un ... (vezi toată discuția)
Incapacitate temporara de munca gavrilescudoina2005 gavrilescudoina2005 Buna seara , Angajatorul are dreptul sa verifice la domiciliu un salariat aflat in incapacitate temporara de munca ? Daca da , care este actul ... (vezi toată discuția)
Verificare concediu medical anyanton8 anyanton8 Avem o angajata care are concediu medical cod idem.01 si ne-a anuntat ca este si insarcinata, dar niste terte persoane ne-au anuntat ca defapt ea in aceasta ... (vezi toată discuția)